Čaršijska česma u Tuzli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Čaršijska česma u Tuzli
Čaršijska česma u Tuzli na poštanskoj marki BH pošte iz 2007. godine

Čaršijska česma je objekat koji se nalazi u centru Tuzle na Trgu žrtava Srebrenice izgrađena je 1888. Ona je jedan od simbola Tuzle i građevina koju uz slane bunare i „tuzlansku kozu“ najčešće možemo vidjeti u gradskim razglednicama. Međutim, i ona je bila jedna od objekata koji su srušeni zbog slijeganja tla u Tuzli. Zahvaljujući entuzijastama i osobama poput Dragiše Trifkovića, ona je krajem osamdesetih godina doživjela „novu mladost“ jer se ponovo vratila na mjesto gdje je godinama i bila. Danas spada u red najljepših simbola grada Tuzle i bosanske arhitekture.

Izgradnji gradske česme predhodila je odluka Gradskog Vijeća koje je, po projektu Behram begove Džamije, angažovalo arhitektu, Franza Mihanovića, da u istom stilu, pseudomaurskom, izgradi projekat Gradske česme. Kameni blokovi su nabavljeni iz majdana Hreša kod Sarajeva i majdana kod Nove Kasabe. Kamene blokove su obrađivali i ugradili italijanski klesari.

1910. godine na ovom objektu je izvršen čin puštanja gradskog vodovoda.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

2007. godine BH pošta je izdala seriju od pet poštanskih maraka sa temom česme, na kojoj je i Tuzlanska čaršijska česma sa nominalnom vrijednošću od 1,50 KM.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]