Černobiljska nuklearna elektrana

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Černobiljska nuklearna elektrana

Černobiljska nuklearna elektrana imena V. I. Lenjina (ukrajinski: Чорно́бильська атомна електростанція імені В. І. Леніна, ЧАЕС; ruski: Черно́быльская а́томная электроста́нция и́мени В. И. Ле́нина, ЧАЭС) zaustavljena je nuklearna elektrana u blizini grada Pripjata u Kijevskoj oblasti, koja je djelovala od 1977. do 2000. godine.

Izgradnja elektrane započeta je 1970. godine, a prva jedinica je pokrenuta 1977. Nuklearna elektrana se nalazi na udaljenosti od 2 km od grada Pripjata, izgrađenog paralelno sa elektranom prvenstveno za njene radnike. Naziv je povezan sa gradom Černobiljem, tadašnjim okružnim centrom tog područja. Početkom 1986. godine elektrana je bila najmoćnija nuklearna elektrana u evropskom dijelu SSSR-a.

Dana 26. aprila 1986. došlo je do nesreće tokom projektnih ispitivanja, koja je potpuno uništila četvrti reaktor elektrane i dovela do značajnog zagađenja okolne teritorije radioaktivnim supstancama. Uslijed ove katastrofe je u potpunosti evakuisano stanovništvo Pripjata, Černobilja i svih ostalih naseljenih mjesta u krugu od 30 km oko elektrane. Sama nesreća je jedna od najvećih ljudski izazvanih katastrofa u historiji čovječanstva.

Geografski položaj[uredi | uredi izvor]

Černobiljska nuklearna elektrana nalazi se u istočnom djelu bjelorusko-ukrajinskog Polisja na sjeveru Ukrajine, na 16 km od granice sa Republikom Bjelorusijom, na obali rijeke Pripjat, koja se uliva u Dnjepar.

Zapadno od tri kilometra široke sanitarno-zaštitne zone nuklearne elektrane nalaze se:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]