Četvrta generacija računara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Prvi mikroprocesor na svijetu

Možda i najbitnija generacija zbog toga što je donijela mikroprocesor, jedan od najvažnijih dijelova i današnjih računara. Napokon računari su masovnije zaživjeli u domovima običnih računara jer je sada procesor bio tako mali da je mogao stati u dlan ruke, tada je to bilo revolucionarno jer su prije računari zauzimali ili čitavu sobu ili su bili krajnije neprihvatljivi u jednom prosječnom domu. Prvi mikroprocesor je predstavljen 1971, a radilo se o Intel-ovom 4004 proceosru. Kasnije je i IBM predstavio svoj računar (1981), te 1984 Apple je predstavio svoj legendarni Macintosh. Četvrta generacija računara je ujedno i najrevolucionarnija jer je napravila uistinu velike pomake u kratkom razvoju, imzeđu ostalog mogućnost umrežavanja tadašnjih računara je dovela do nastanka Interneta, te po prvi put se koristi miš. Ovo razdoblje je obilježio i napredak programskih jezika, te predstavljanje naprednih jezika kao što C, na osnovu kojeg je nastao operativni sistem UNIX iz kojeg su se opet razvili mnogi drugi operativni sistemi (Linux itd.). Također koristi se grafički interfejs GUI koji je prvi osmislio Apple na Macintosh računarima.

Spectrum ZX
Jedan od prvih Macintosh računara

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]