Chicago

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Čikago)
Chicago
Chicago noću
Chicago noću
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Američka savezna državaIllinois
Površina
 • Grad606,2 km2
Nadmorska visina179 m
Stanovništvo (2009)
 • Grad2.853.114
 • Urbano područje8.711.000
 • Metropolitansko područje9.785.747
Veb-sajtegov.cityofchicago.org

Chicago (fonol.: Čikago) je najveći grad u sjeveroistočnom dijelu države Illinois u središnjem/sjevernom dijelu SAD-a. Kolokvijalno se naziva i "Vjetroviti grad" (Windy City) Chicago je treći grad po veličini u SAD-u nakon New Yorka i Los Angelesa te najveći grad u kontinentalnom dijelu zemlje. Grad se nalazi na obali jezera Michigan i sjedište je Cook općine. Uključujući svoja predgrađa i okolne općine koje sačinjavaju Chicago metropolitan, grad ima 9 miliona stanovnika.

Jedan od najuticajnijih gradova na svijetu Chicago je centar financija, transporta i kulture kontinentalnih SAD-a.

Klima[uredi | uredi izvor]

Chicago ima klimu tipičnu za države američkog Srednjeg Zapada. Nagle promjene vremena, velike razlike u dnevnim temperaturama i nepredvidljive padavine glavne su odlike njegovih vremenskih prilika. Čikago ima četiri jasno definisana godišnja doba, iako se dešava da pojedino godišnje doba "zaluta" u mjesec u kom se obično ne pojavljuje. Na primjer, u Chicagu je padao snijeg u februaru (1942.), i izmjereno je 33 °C u martu (1982.), a 8. februara 1900. se čak dogodilo da je dnevna temperatura varirala u rangu od 31 °C.

Najveća temperatura ikad zabilježena u Chicagu su neslužbeno izmjerena 44 °C od 24. jula 1935., dok je najviša službeno zabilježena temperatura od 42 °C izmjerena tokom velikog toplotnog udara 17. jula 1995. Najniža zvanično zabilježena temperatura od -33 °C izmjerena je 11. januara 1982.

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

Chicago ima dugogodišnju bosanskohercegovačku dijasporu. Prvi stanovnici iz BiH su se nastanili u Chicagu još početkom 20. vijeka. Nakon rata u Bosni i Hercegovini njihov broj je znatno povećan, te danas se u Chicagu procjenjuje da živi oko 40.000 bh. građana.[nedostaje referenca]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]