Čitalište

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Čitalište "Zarja" u Haskovu

Čitalište (bug. читалище, u doslovnom prijevodu „čitaonica“) jeste tipična bugarska javna ustanova u kojoj se obavljaju više raznih kulturnih i obrazovnih funkcija i djelatnosti, poput pozorišta, biblioteke i, općenito, mjesta okupljanja zajednice. Također se u njoj okupljaju ljudi zainteresirani za različite društvene aktivnosti, te se u njima organiziraju amaterske škole muzike, plesa, sporta, učenje stranih jezika, književne večeri i slično. U čitalištu se organiziraju i konferencije, gradski festivali ili čak sastanci gradskih vijeća i skupština. Neka čitališta su 1990tih služila i kao kina, te klubovi penzionera i stranaka.

Za razliku od seoskih, u manjim i srednje velikim gradovima, čitališta raspolažu i sa vlastitim simfonijskim ili duhovnim orkestrom, horom ili narodnim ansamblom.

Prva čitališta u današnjoj formi pojavila su se oko 1856. u gradovima Svištovu, Lomu i Šumenu. U vrijeme bugarskog narodnog preporoda nastalo je preko 130 čitališta. U drugoj polovini 20. vijeka, slične kulturne i obrazovne funkcije obavljaju se i u kulturnim centrima (kuća kulture i domovima za mlade), a koji su formirani po sovjetskom obrascu, finansirani direktno od strane preduzeća ili organizacija.

Prema podacima iz aprila 2014. u Bugarskoj je bilo aktivno 3.578 čitališta.[1][2]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]