Čufut kale

Koordinate: 44°44′28″N 33°55′28″E / 44.74111°N 33.92444°E / 44.74111; 33.92444
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Čufut kale

Чуфут-Кале
Čufut kale nalazi se u Krim
Čufut kale
Čufut kale
Koordinate: 44°44′28″N 33°55′28″E / 44.74111°N 33.92444°E / 44.74111; 33.92444
DržavaTeritorij Ukrajine, okupiran od Rusije[1]
Oblast Krim
OkrugBahčisaraj
Vremenska zonaMSK (UTC+4)

Čufut kale (ukrajinski: Чуфут-Кале, krimskotatarski: Çufut Qale, karaimski:Къале, קלעה)[2] je srednjovjekovni utvrđeni grad na ukrajinskom poluotoku Krimu. Nalazi se oko 2,5 km istočno od grada Bahčisaraj u istoimenom okrugu Bahčisaraj. Naziv Čufut kale dolazi iz krimskotatarskog i znači nešto poput židovske tvrđave.

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad je vjerojatno nastao u 5. ili 6. vijeku kao utvrđeno naselje na periferiji Bizantskog Carstva. Mjesto bi moglo biti identično gradu Phoullai (Φουλλαι), koji se spominje u raznim izvorima, ali još nije jasno lokaliziran. Tadašnje stanovništvo bilo je pretežno alansko. Tokom vladavine Kipčaka nad Krimom, grad je pao u njihove ruke i dobio ime Kyrk-Er, što znači Četrdeset mjesta. Godine 1299. Kyrk-Er su zauzele i opljačkale trupe Zlatne Horde predvođene Nogaj-kanom. U 13. i 14. vijeku grad je bio središte male kneževine ovisne o Zlatnoj Hordi. Karaiti su se u gradu naselili od 14. vijeka. U vrijeme kada je formiran Krimski kanat, oni su možda već činili većinu lokalnog stanovništva. U 15. vijeku Kyrk-Er je postao rezidencija prvog kana neovisnog Krima, Hadži I. Geraja. Međutim, pod kanom Mengli Girajom, prijestolnica je premještena u novoosnovani Bahčisaraj. Stara tvrđava je korištena kao zatvor za visoke ratne zarobljenike. Na tom je mjestu bila postavljena i kovnica novca. Tokom tog razdoblja tvrđava je dobila današnji naziv Čufut kale, Židovska tvrđava, budući da su njeni karaitski stanovnici pripadali specifičnom obliku judaizma. Sami Karaiti nazivaju mjesto Džuft Kale (ime za dvostruku tvrđavu) ili jednostavno Kale tvrđava. Nakon što je Krim postao dio Ruskog Carstva, karaitsko stanovništvo počelo je napuštati utvrđeni grad i naseljavati se u drugim naseljima na Krimu. Krajem 19. vijeka Čufut kale je konačno potpuno opustošena.

Stanje[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ovo mjesto se nalazi na poluotoku Krimu, koji je međunarodno priznat kao dio Ukrajine, ali je od 2014. pod ruskom okupacijom. Prema administrativno-teritorijalnoj podjeli Ukrajine, postoje ukrajinske jedinice (Autonomna Republika Krim i grad s posebnim statusom Sevastopolj) smješteni na poluotoku. Rusija ih smatra federalnim subjektima Ruske Federacije (Republika Krim i federalni grad Sevastopolj).
  2. ^ Караимско-русско-польский словарь Авторы: Н. А. Баскаков, А. Зайончковский, С. Ш. Шапшал, 1974,с 683 (Географические Названия)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]