Đorđe Balašević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Đorđe Balašević
Djordje Balasevic DSC8494.jpg
Osnovne informacije
Ime po rođenju Đorđe Balašević
Rođenje (1953-05-11) 11. maj 1953 (67 god.)
Novi Sad, FNRJ
Žanrovi Rok, akustični rok, šansona
Zanimanje Muzičar, tekstopisac
Karijera 1977–trenutno
Povezani umjetnici Žetva, Rani mraz
Veb-sajt balasevic.com

Đorđe Balašević je jugoslavenski i srbijanski kantautor, pjesnik, pisac i glumac. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. započeo je solističku karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma. Glumio je u nekoliko TV-serija, za koje je pisao i muziku.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mladi dani[uredi | uredi izvor]

Rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu od oca Jovana i majke Veronike Balašević, rođene Dolenec. Njegov djed se prezivao Balašev ali je 1941. promijenio prezime u Balašević. Odrastao je u novosadskoj Ulici Jovana Cvijića, u istoj kući u kojoj i sada živi. Sa pisanjem je počeo još u osnovnoj školi. Gimnaziju je napustio u trećem razredu (jer kako kaže, nije volio predmete kao što su matematika, fizika i hemija) pa je predmete polagao vanredno nakon čega je prošao na prijemnom ispitu za studij geografije. Međutim, studij nikada nije završio. Umjesto toga, pridružio se muzičkoj grupi Žetva 1977. godine.

Muzička karijera[uredi | uredi izvor]

Rana karijera: Žetva i Rani mraz[uredi | uredi izvor]

Nakon što se pridružio grupi Žetva, sastav snima šaljivi, tango orijentirani hit singl "U razdeljak te ljubim",[1] koji je prodat u više od 180.000 primjeraka. 1978. godine napušta grupu i zajedno sa Vericom Todorović formira grupu "Rani mraz".

Svoj debi sa novom grupom ostvaruje na muzičkom festivalu u Opatiji sa pjesmom "Moja prva ljubav". Uprkos nestabilnoj postavi, grupa je uspjela da stekne ogromnu popularnost Balaševićevim pop rock orijentiranim pjesmama. Iste godine pridružuju im se bivši pripadnici grupe Suncokret, Biljana Krstić i Bora Đorđević. Ta najpoznatija postava Ranog mraza zajedno snima pjesmu "Računajte na nas" koju je napisao Balašević. Pjesma slavi prihvatanje tadašnje komunističke revolucije od strane mladih. Pjesma je postala popularna i dobro prihvaćena i od naroda i komunističke vlasti i svojevrsna himna jugoslavenske omladine. Nakon samo nekoliko mjeseci saradnje, Verica Todorović i Bora Đorđević napuštaju grupu (Đorđević formira svoju poznatu hard rock grupu Riblja čorba), pa Biljana Krstić i Balašević snimaju prvi album grupe Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu.[2]

Na Splitskom festivalu 1979. godine Balašević osvoja prvu nagradu sa pjesmom "Panonski mornar". Nekoliko mjeseci kasnije, Rani mraz rasprodaje beogradsku dvoranu Dom sindikata osam puta zaredom. Naredne godine Balašević odlazi na odsluženje vojnog roka u Zagreb i Požarevac tokom kojeg ostvaruje ulogu u TV emisiji Vojnici, ali pronalazi i vremena da napiše pjesmu "Zbog tebe" za Zdravka Čolića[3] kao i tekstove za nekoliko pjesama Srebrnih krila i njihov album Ja sam samo jedan od mnogih s gitarom.[4]

Do kraja 1980. godine, Balašević i Krstić objavljuju drugi i završni album u grupi Rani mraz, sa simboličnim nazivom Odlazi cirkus.[5] Album je potvrdio status Balaševića kao tekstopisca i iznjedrio nekoliko hitova od kojih je najpoznatija pjesma "Priča o Vasi Ladačkom" koji je postao jedan od pečata Balaševića kao tekstopisca. Ubrzo nakon toga raspušta se grupa Rani mraz.

Solo karijera[uredi | uredi izvor]

1980-e[uredi | uredi izvor]

Solo karijeru Balašević započinje 1982. godine albumom Pub koji je dobro prihvaćen od strane publike. Na albumu su se našli hitovi: "Boža zvani Pub", "Pesma o jednom petlu", "Lepa protina kći i "Ratnik paorskog srca". Album je producirao Josip Boček, koji će također producirati i slijedeća dva Balaševićeva albuma.[6]

1990-e[uredi | uredi izvor]

Album Marim ja... je objavljen 1991. godine. Sa albuma kao hitovi izdvojile su se slijedeće pjesme: "Nevernik", "Ringišpil" i "Divlji badem". Početkom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, prisiljen je da prekine saradnju sa Stanićem i Grabušićem. Jedan od onih života... je album objavljen 1993. godine. Na albumu su učestvovali Aleksandar Duje (klavir), Dušan Bezuh (gitara), Đorđe Petrović (klavijature), Aleksandar Kravice (bas gitara), Josip Kovač (saksofon) i Dragoljub Đuričić (bubnjevi). Pjesmama kao što su "Krivi smo mi" i "Čovek sa mesecom u očima" iznosi ozbiljne kritike i osude na račun tadašnjeg režima, u vrijeme dok traje rat u Bosni i Hercegovini. U isto vrijeme objavljuje kompilacijski album Najveći hitovi, s pjesmama snimljene u periodu između 1986. i 1991. godine. U to vrijeme na svojim koncertima počinje da kritikuje režim Slobodana Miloševića, jednog od najodgovornijeg za ratna dešavanja na Balkanu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Rani mraz[uredi | uredi izvor]

Solo karijera[uredi | uredi izvor]

Singlovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.discogs.com/%C5%BDetva-U-Razdeljak-Te-Ljubim-Srce-Mi-Je-Kao-Ratar/release/1430313
  2. ^ http://www.discogs.com/Rani-Mraz-Mojoj-Mami-Umesto-Maturske-Slike-U-Izlogu/release/2524569
  3. ^ http://www.discogs.com/Zdravko-%C4%8Coli%C4%87-Zbog-Tebe/release/1102711
  4. ^ http://www.discogs.com/Srebrna-Krila-Ja-Sam-Samo-Jedan-Od-Mnogih-S-Gitarom/release/1409519
  5. ^ http://www.discogs.com/Rani-Mraz-Odlazi-Cirkus/release/1815192
  6. ^ Album Pub na Discogs-u Pristupljeno 18.11.2015.
  7. ^ "Ostaje okrugli trag na mestu šatre". www.balasevic.com. Pristupljeno 12. 2. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]