Šaban Šaulić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Šaban Šaulić
Šaban Šaulić in Sofia.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi narodna muzika
Karijera 1969.
Albumi
Milicu Stojan voleo Bogati siromah Telo uz telo
(2008) (2006) (2005)

Šaban Šaulić je srbijanski pjevač narodne muzike. U toku bogate karijere, zbog iznimnih glasovnih mogućnosti, u medijima i od publike dobio je nadimak "kralj narodne muzike"[1][2][3].

Život[uredi | uredi izvor]

Rođen je 6. 9. 1951. u Šapcu[4]. Njegova majka Ilduza Demirović je iz Bijeljine[1], gdje je on i sam proveo dosta vremena.

Šaulić živi i radi u Beogradu[5]. Sa suprugom Gordanom[6] ima troje djece - kćerke Sanelu i Ildu (koja je krenula očevim pjevačkim stopama) i sina Mihajla. Omiljeni hobiji su mu pecanje, u svojoj vikendici u Krčedinu[7][5] i nogomet[1].

Karijera[uredi | uredi izvor]

Prvi album Šabana Šaulića izišao je 1969. godine, kada je imao 18 godina. Do 1976. godine autor njegovih pjesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je lično[3].

Godine 1985. napisao je pjesmu "Gordana", koju je posvetio svojoj ženi (s kojom je u tom trenutku bio nakratko rastavljen). Pjesme "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela" smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama. Osim ovih, veliki njegovi hitovi bili su i "Uvenuće narcis beli", "Sine", "Danima te čekam", "Snežana", "Odlaziš, odlaziš", "Pozn'o bih te međ' hiljadu žena" i dr.

On je jedan od pjevača s najvećim brojem prodatih ploča u bivšoj Jugoslaviji.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Popularna kultura[uredi | uredi izvor]

Njegov lik pojavljuje se u filmu Džet set (2007).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]