Šaban Šaulić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Šaban Šaulić
Šaban Šaulić in Sofia.jpg
Osnovne informacije
Rođenje (1951-09-06) 6. septembar 1951.
Šabac, FNRJ
Porijeklo SFRJ
Srbija
Smrt 17. februar 2019.(2019-02-17) (starost: 67)
Bielefeld, Njemačka
Žanrovi Narodna muzika
Zanimanje Pjevač
Karijera 1969–2019.

Šaban Šaulić bio je srbijanski pjevač narodne muzike. Tokom bogate karijere, zbog izuzetnih glasovnih mogućnosti, u medijima i od publike dobio je nadimak "kralj narodne muzike"[1][2][3].

Život[uredi | uredi izvor]

Rođen je 6. septembra 1951.[4]. Njegova majka Ilduza Demirović je iz Bijeljine[1], gdje je on i sam proveo dosta vremena.

Šaulić živio je i radio u Beogradu[5]. Sa suprugom Gordanom[6] ima troje djece – kćerke Sanelu i Ildu (takođe pjevačica) i sina Mihajla. Omiljeni hobiji bili su mu pecanje, u njegovoj vikendici u Krčedinu[7][5] i nogomet[1].

Karijera[uredi | uredi izvor]

Prvi Šaulićev album izišao je 1969, kad je imao 18 godina. Do 1976. autor njegovih pjesama bio je Buca Jovanović, a od te godine sve svoje hitove pisao je sam.[3]

Godine 1985. napisao je pjesmu "Gordana", koju je posvetio svojoj ženi (s kojom je u tom trenutku bio nakratko rastavljen). Pjesme "Dođi da ostarimo zajedno" i "Dva galeba bela" smatraju se jednim od najboljih ikad otpjevanih narodnih pjesama. Osim ovih, veliki njegovi hitovi jesu i "Uvenuće narcis beli", "Sine", "Danima te čekam", "Snežana", "Odlaziš, odlaziš", "Pozn'o bih te međ' hiljadu žena" i drugi.

Jedan je od pjevača s najvećim brojem prodanih ploča u bivšoj Jugoslaviji.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći kod Bielefelda 17. februara 2019. u povratku s koncerta.[8]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Dajte mi utjehu (1969)
  • Bio sam pijanac (1972)
  • Tužno vetri gorom viju (1974)
  • Ne pitaj me kako mi je, druže (1975)
  • Gore pisma, svedoci ljubavi (1976)
  • Dođi da ostarimo zajedno (1978)
  • Dva galeba bela (1979)
  • Ponovo smo na početku sreće (1980)
  • Meni je s tobom sreća obećana (1981)
  • Svetlana (1982)
  • Tebi ne mogu da kažem ne (1984)
  • Kafanska noć (1985)
  • Kad bi čaša znala (1986)
  • Vanredni album (1986)
  • Kralj boema / Verujem u ljubav (1987)
  • Samo za nju (1988)
  • Ljubav je velika tajna (1988)
  • Ljubav je pesma i mnogo više (1989)
  • Pomozi mi, druže, pomozi mi, brate (1990)
  • Anđeoska vrata (1992)
  • Ljubavna drama (1994)
  • Volim da volim (1995)
  • Tebi koja si otišla (1996)
  • Vanredni album (1996)
  • Ljubav je slatka robija (1997)
  • Tebe da zaboravim (1998)
  • Za novi milenijum (1999)
  • Nema ništa, majko, od tvoga veselja (2001)
  • Kralj i sluga (2002)
  • Šadrvani (2003)
  • Album 2004 (hitovi + dvije nove pjesme: "Postelja" i "Sa njom sve") (2004)
  • Telo uz telo (2005)
  • Bogati siromah (2006)
  • Milicu Stojan voleo (2008)

Popularna kultura[uredi | uredi izvor]

Njegov lik pojavljuje se u filmu Džet set (2007).

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]