Šablon:Istaknuti članak/februar2017

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ksenon je hemijski element sa simbolom Xe i atomskim brojem 54. On je bezbojni, gusti plemeniti gas bez mirisa, a javlja se u tragovima u Zemljinoj atmosferi. Iako je općenito nereaktivan, ksenon može stupiti u nekoliko hemijskih reakcija kao što je naprimjer formiranje ksenon-heksafluoroplatinata, prvog spoja nekog plemenitog gasa koji je sintetiziran.

Ksenon koji se javlja u prirodi sastoji se iz osam stabilnih izotopa. Osim njih postoji i preko 40 nestabilnih, radioaktivnih izotopa. Omjer između izotopa ksenona je važan alat za proučavanje rane historije Sunčevog sistema. Radioaktivni izotop ksenon-135 se dobija iz joda-135 kao rezultat nuklearne fisije, djelujući kao najznačajniji apsorber neutrona u nuklearnim reaktorima.

Ksenon se koristi u bljeskalicama i svjetiljkama na bazi električnog pražnjenja u cijevi napunjenoj gasom, kao i opći anestetik. Prvi eksimerski laser koristio je ksenonske dimerne molekule (Xe2) kao aktivni laserski medij, a prvobitni laseri su koristili ksenonske bljeskalice kao laserske pumpe. Ksenon se također koristi i u istraživanju hipotetskih slabo interaktivnih masivnih čestica te kao pogonski gas za ionske motore u svemirskim letjelicama. Više ...