Idi na sadržaj

Šablon:Istaknuti članak/januar2021

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
BM ThinkCentre S50
BM ThinkCentre S50

Računar, kompjuter ili računalo složeni je uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih operacija ili kontrolnih operacija koje se mogu izraziti u numeričkom ili logičkom obliku. Računari su sastavljeni od komponenata koje obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije. Kompleksna interakcija tih komponenata rezultira sposobnošću računara da obrađuje informacije.

Računari se koriste za upravljanje raznim vrstama industrijskih i potrošačkih uređaja, što uključuje jednostavne uređaje, poput mikrovalnih peći i daljinskih upravljača, do onih složenijih, poput industrijskih robota i računarski potpomognutog dizajna. Rane vrste računara bile su namijenjene kao uređaji za računanje, poput abakusa, koji je od davnina služio ljudima za razne vrste računanja.

Prvi digitalni računari razvijeni su tokom Drugog svjetskog rata. Prva revolucija u računarstvu dogodila se nakon pojave mikroprocesora i mikroračunara 1970-ih i otad su se brzina, snaga i svestranost računara dramatično povećale, što će kulminirati digitalnom revolucijom krajem 20. i početkom 21. stoljeća.