Šablon:Istaknuti članak/juli2015

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Birdman (ili Neočekivana vrlina neznanja) jeste američki film u žanru crne komedije i drame snimljen 2014. Koscenarist, producent i režiser je bio Alejandro Iñárritu. Glavne uloge tumače Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone i Naomi Watts. Keaton igra holivudskog glumca na zalasku karijere poznatom po svojoj herojskoj ulozi u borbi da na Broadway postavi adaptaciju priče Raymonda Carvera.

Birdman je otvorio 71. Međunarodni filmski festival u Veneciji, gdje je premijerno prikazan 27. augusta 2014. godine, u konkurenciji za Zlatnog lava. 17. oktobra 2014. godine dobio je ograničeno izdanje u Sjedinjenim Državama, a široko izdanje je imao 14. novembra. Za distribuciju je bio zadužen Fox Searchlight Pictures. Film je zaradio više od 72 miliona dolara širom svijeta.

Birdman je dobio odlične ocjene kritike, a imenovan je jednim od najboljih filmova 2014. godine od strane raznih organizacija, uključujući i Američki filmski institut i National Board of Review. Bio je nominiran za Zlatni globus na 72. ceremoniji, u kategorijama za najbolji film - komedija ili mjuzikl, režiju, filmsku muziku a osvojio je nagradu za najbolji scenarij. Više...