Idi na sadržaj

Šablon:Istaknuti članak/novembar2019

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Prijatelji je američka humoristička televizijska serija koja prati živote grupe od šest osoba u 20-ima i 30-ima, tri muškarca i tri žene, koji žive zajedno na Manhattanu u New Yorku. Njeni su autori David Crane i Marta Kauffman. Snimljeno je 10 sezona, a prikazivana je na NBC-ju od 22. septembra 1994. do 6. maja 2004. Producirala ju je kompanija Bright/Kauffman/Crane Productions, u saradnji s Warner Bros. Televisionom. Prvobitni izvršni producenti bili su Kevin S. Bright, Kauffman i Crane.

Kauffman i Crane počeli su razvijati Prijatelje pod naslovom Insomnia Cafe u novembru i decembru 1993. Predstavili su ideju Brightu, a zatim zajedno otišli do tadašnjih čelnih ljudi NBC-ja i prezentirali im premisu serije na sedam stranica. Nakon nekoliko izmjena scenarija, uključujući i naslove Six of One i Friends Like Us (Prijatelji poput nas), serija je konačno nazvana jednostavno Prijatelji.

Serija je snimana u studijima kompanije Warner Bros. u Burbanku (Kalifornija). Svih 10 sezona Prijatelja bilo je među 10 najgledanijih televizijskih programa godine, a u konačnici je za vrijeme prikazivanja osme sezone serija zasjela na prvo mjesto gledanosti. Posljednju epizodu gledalo je približno 52,5 miliona Amerikanaca, što ju je učinilo petom najgledanijom posljednjom epizodom televizijskih serija u historiji i najgledanijom televizijskom epizodom u prvoj deceniji 21. stoljeća. (Više...)