Šablon:Istaknuti članak/april2009

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Katarina Aragonska (12. decembar 1485 - 7. januar 1536) je bila kraljica Engleske kao prva od šest supruga Henrika VIII.

Kao kćerka Katoličkih kraljeva koji su bili u alijansi sa Engleskom, Katarina je 1501. godine bila udata za Artura, princa od Velsa, najstarijeg sina engleskog kralja i nasljednika dinastije Tudor. Artur je neočekivano umro nakon šest mjeseci braka, a Katarina se sedam godina kasnije udala za Arturovog mlađeg brata Henrika.

Međutim, Katarina je podbacila u svojoj dužnosti da Henriku rodi sina, zbog čega je on tražio od pape poništenje njihovog braka. Pošto mu je papa odbio dati poništenje, započeo je dugotrajni i teški proces odvajanja rimokatoličanstva od engleskog katoličanstva, čime je nastala Crkva Engleske. Henrik je, kao novi poglavar Crkve Engleske, poništio svoj brak sa Katarinom, a njoj oduzeo titulu i uklonio je sa dvora. Katarina je umrla 1536. godine, a njeno jedino dijete, Marija, kćerka koju je rodila Henriku, kasnije će postati prva žena na engleskom vladarskom prijestolju. Više...