Šablon:Istaknuti članak/juli2019

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sherlock Holmes: Igra sjenki jest britansko-američki pustolovni triler iz 2011. koji je režirao Guy Ritchie, a producirali su ga Joel Silver, Lionel Wigram, Susan Downey i Dan Lin. Igra sjenki nastavak je filma Sherlock Holmes iz 2009. te je, kao i prethodnik, zasnovan na djelu Arthura Conana Doylea. Scenarij su napisali Kieran Mulroney i Michele Mulroney. Uloge Sherlocka Holmesa i dr. Watsona reprizirali su Robert Downey Jr. i Jude Law, dok su im se u nastavku pridružili Noomi Rapace kao Romkinja Simza i Jared Harris kao Holmesov protivnik, profesor Moriarty. Uloge su reprizirali i Rachel McAdams (Irene Adler), Eddie Marsan (inspektor Lestrade) i Kelly Reilly (Mary Morstan), mada u znatno manjem obimu, dok se u ulozi Holmesovog brata Mycrofta pojavljuje Stephen Fry.

Iako je film nadahnut poznatom pričom "Posljednji problem", nije riječ o njenoj direktnoj adaptaciji nego film ima vlastitu radnju, koristeći se tek pojedinim elementima iz priče. U filmu se Holmes i Watson ponovo udružuju kako bi spriječili Moriartyja u ostvarivanju njegovog plana za pokretanje rata velikih razmjera u Evropi. Premijerno je prikazan 16. decembra 2011.

Iako je među kritikom prošao tek umjereno dobro, film je s ukupnom zaradom 545.448.418 dolara bio komercijalni uspjeh. (Više...)