Šablon:Istaknuti članak/maj2015

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Voda je providna, bezbojna tečnost koja formira rijeke, jezera, okeane i kišu na Zemlji i jedan je od osnovnih sastojaka svih živih bića. Kao hemijski spoj, molekule vode sadrže 1 atom kisika i 2 atoma vodika, koji su spojeni kovalentnom vezom. Voda je tečnost pri standardnim uvjetima temperature i pritiska, ali na Zemlji se često nalazi u svom čvrstom stanju (led) i gasovitom stanju (vodena para).

Voda prekriva 71% površine Zemlje. Ona je nezamjenjiva za sve poznate oblike života. Na Zemlji, 96,5% vode nalazi se u morima i okeanima, 1,7% u podzemnim vodama, 1,7% u lednicima i vječnom ledu na Antarktiku i Grenlandu, mali postotak u drugim većim vodenim površinama i 0,001% u atmosferi kao vodena para, oblaci (formirani od čvrstih i tečnih vodenih čestica kondenziranih u zraku) i atmosferske padavine. Samo 2,5% vode na Zemlji otpada na slatke vode, a 98,8% slatke vode nalazi se zarobljeno u ledu ili u podzemnim vodama. Manje od 0,3% slatkih voda na Zemlji nalazi se u rijekama, slatkovodnim jezerima i atmosferi, a čak i manji postotak (0,003%) nalazi se sadržan u biološkim oblicima i vještačkim proizvodima.

Voda na Zemlji stalno se kreće kroz ciklus isparavanja i transpiracije (evapotranspiracija), kondenzacije, padavina i otjecanja površinom, obično do mora ili okeana. Isparavanje i transpiracija doprinose količini padavina na kopnu. Voda koja se koristi pri izračunu proizvodnje roba i usluga poznata je kao virtualna voda. (Više...)