Šablon:Vijesti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

28. mart

  • Najmanje četiri osobe su poginule, dok ih se veliki broj vodi kao nestale, nakon što je potonuo trajekt koji se prevrnuo dok je prevozio 80 putnika preko rijeke Panguči u oblasti Bagerhat u Bangladešu.
  • Više od 200 uglednih ljudi i stručnjaka iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku, koja je rezultat serije konferencija projekta 'Jezici i nacionalizmi'. Sam tekst Deklaracije bit će predstavljen 30. marta u Sarajevu od strane profesora Envera Kazaza, spisateljice Ivane Bodrožić, pisca i novinara Balše Brkovića, pisca Vladimira Arsenijevića te direktorice Centra za kulturnu dekontaminaciju Borke Pavićević. Cilj ove deklaracije je podizanje svijesti o nacionalističkoj jezičkoj praksi u sve četiri veċ navedene države u kojima se govorio hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski jezik.
PIA21429 - Transit Illustration of TRAPPIST-1.jpg

22. februar

  • Američka svemirska agencija NASA objavila je otkriće sedam egzoplaneta koje kruže oko zvijezde TRAPPIST-1 udaljene oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje. Prva posmatranja pokazuju da se tri novootkrivene planete nalaze u naseljivoj zoni oko zvijezde, gdje je moguć život.

5. februar

31. januar

30. januar

  • U terorističkom napadu na džamiju u Québecu za vrijeme noćne molitve ubijeno je najmanje šest vjernika.

14. januar