Šahdidar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu (slika iz 1900.)

Šahdidar, supruga Gazi Huzrev-bega, jedna je od prvih i rijetkih osnivačica vakufa. Prema dostupnim, oskudnim izvorima, Šahdidar je rođena u Sarajevu, te se spominje da je bila robinja kod Gazi Husrev-begove sestre Neslišah. Međutim, Gazi Huzrev-beg je oslobodio i sklopio brak, čineći je kaduna (hatuna). Živjela je duže od svog muža, te nisu ostavili potomstvo. Postala je vakifa kada je osnovala vakuf.
[1][2]

U defteru iz 1604. godine stoji zapis:

“Zadužbina Šahdidar, supruge umrlog Husrev-bega u gradu Sarajevu. Vrijednost zavještanih sredstava je 115.000 akči. Namijenjena su za izgradnju mesdžida i mekteba.”[3]

Problematika utvrđivanje Šahididarkinog identiteta i vakufa[uredi | uredi izvor]

U mnogim izvorima, Šahdidar se ne navodi imenom i prezimenom, ali i titulom supruge Gazi Huzrev-bega. Potvrdu da je Šahdidar doista bila supruga Gazi Husrev-bega, najpoznatijeg bosanskog namjesnika, nalazimo u sidžilu (sudskom protokolu) iz osmanskog doba, koji se vodi pod brojem 1 u fondu arhivske građe u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. U tom sidžilu se nalazi prijepis vakufname koja se odnosi na “vakuf Šahdidar, Gazi Husrev-begove supruge”.

Vidi još[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]