Idi na sadržaj

Šahovski programi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Šahovski programi ili šahovske mašine (eng. Chess Engine) su aplikativni softver napravljen u nekom od poznatih programskih jezika sa mogućnostima da se izvrši analiza najboljih poteza u šahu. Ovi šahovski programi nisu samostalne aplikacije i najčešće zahtjevaju određeni šahovski softverski paket u kojem se može pokrenuti više različitih programa (mašina) istovremeno.

Snaga/rejting[uredi | uredi izvor]

Iz godine u godinu, šahovski programi su sve bolji. Njihova snaga se određuje na osnovu ELO rating-a, a najjači svjetki šahovski programi su dosta jači čak i od najboljih svjetskih šahovskih prvaka. Radi usporedbe, čovjek ima rejting ispod 3000, dok najbolji programi imaju rejting iznad 3300. Pozicionalna analiza je postala osnova da današnji programi imaju tako dobar rejting. Programi kao što su Houdini, Stockfish i Rybka imaju gotovo nepobjediv sistem, kao i mogućnost da na osnovu analiziranja pozicije izbjegnu čak i najgore pozicije i preokrenu igru u svoju korist.

Softver[uredi | uredi izvor]

Programski jezici/paketi koji se koriste u programiranju šaha su najčešće C++, Python, JavaScript, Visual Studio...

Hardver[uredi | uredi izvor]

Hardver je vrlo bitan faktor kod šahovskih programa. Danas postoji takmičenje u šahu između šahovskih programa gdje se može uočiti razlika između pojedinih CPU arhitektura. Tako npr. najbolje performanse su ostvarile one mašine sa najboljim procesorima, pogotovo 64-bitnim. Osnova svega je ipak softver, jer su neki programi jednostavno jači i bez posebnog hardvera zbog boljeg programiranja.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]