Šakti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prikaz hinduističke božice

U hinduizmu, Šakti (sanskrt: शक्ति = "moć/snaga"; Shakti) je primordijalna ženska energija ili esencija. Mnogi hinduisti vjeruju da je Šakti odgovorna za sve promjene u svemiru. U sekti hinduizma zvanoj šaktizam, Šakti je štovana kao vrhovno biće te energija boga Šive. Šaktisti vjeruju da se Šakti nalazi u svim ljudima, samo šta je u muškarcima "skrivena".

Južna Indija je posebno posvećena Šakti te se tamo nalaze mnogi hramovi posvećeni božicama. Za sve božice se vjeruje da su oblici vrhovne Šakti. Neke hinduističke tradicije kažu da svaki bog ima svoju shakti − drugim riječima, božanstva dolaze u parovima. Sanskrtski naziv za božicu jeste Devi te se kultovi raznih božica nikad nisu ugasili po cijeloj Indiji.[1]

Najviši oblik Šakti je Adi Parashakti, koja je u nekim spisima opisana kao stvoriteljica svemira. Tekstovi Devi Mahatmya i Devi-Bhagavata Purana posvećeni su Šakti te slave žene.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ McDaniel, June (2004). Offering Flowers, Feeding Skulls: Popular Goddess Worship in West Bengal. New York: Oxford University Press.