Semiramida

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Šamiram)
Semiramis je pokazana kao oružana Amazonka u ovoj italijanskoj ilustraciji iz 18. vijeka.

Semiramis je bila legendarna Asirijska kraljica, također zvana kao Semiramide, Semiramida i Šamiram. Postoji mnogo legenda koje su stvorene oko njenih osobina. Legende su opisali Diodorus Sikulus i ostali od Ctesias od Cnidus o njoj i njenom odnosu sa kraljem Ninusem. Mnogo ljudi su pokušavali da je identificiraju sa nekim pravim ličnostima.

Čak se nekad i poredi sa Šamuramat, Babilonska supruga Šamši-Adada V (vladao 811808. p. n. e.).

Biografija opisana sa perspektive Diodorus Sikulusa[uredi | uredi izvor]

Simmai pronalazi Semiramis

Po legendi, Semiramis je bila kćerka riblje božice Derketo od Ascalona u Siriji i bila je smrtna. Derketo ju je napustila kad se porodila i utopila se. Dijete su hranili golubovi dok je nisu našli Simmasi koji su je kasnije odgojili. Kasnije se udala za Onnes ili Menones, jedan od generala Ninusa. Ninus je bio veoma iznenađen njenom hrabrošću sa osvajanjem Baktre da je odlučio da mu ona bude žena, zbog toga Onnes je izvršio samoubistvo. Poslije Ninusove smrti postala je kraljica, i osvojila je većinu Azije.

Giovanni Boccacciova verzije je slična u njegovoj drugoj biografiji o Poznatim Ženama. Semiramis je od plemenitog porijekla i udala se za Ninusa. Imali su sina koji se zvao Ninjas. Kad je kralj Ninus osvojio Aziju, također i Bactrians, bio je smrtonosno ozlijeđen strijelom. Semiramis je prevarila vojsku od njenog muža da misle da je ona njen sin i pošto su mislili da je to novi vladar pratili su njene naredbe. Ne samo da je uspješno i efektivno vladala, ali je savladala i dodala Etiopiju u carstvo. Renovirala je stari Babilon i zaštitila ga sa gradnjom visokim zidom koji je opkolio cijeli grad. Ali na kraju njen sin je i nju ubio.

Jevrejski historičar Josephus poredi Ninus sa biblijskim lovačkim kraljem Nimrodom. Čak se kaže da iako je Nimrod bio njen sin, udala je se za njega kada je narastao i postao hrabar lovac.

Ime Semiramis se upotrebljava u raznim monumentima u Zapadnoj Aziji, čiji je porijeklo zaboravljeno ili nepoznato. Svakako skoro svaki poznati rad antikvacije sa Eufrata ili iz Irana je povezano sa njom čak i Behistun inskripcija o Dariusu. O ovome postoji dokaz u Herodotusu, koji označavaju granice rijeke Eufrat i također se zna sa imenom kapije od Babilona. Razni članci pišu ime Semiramis, ali u drugačijoj varijaciji, čak i u srednjem vijeku, staro ime od Van Province je bilo Šamiramagerd.

Armenijska tradicija govori i njoj kao o ženi sa lošim moralima i prostitutki. Ove činjenice mogu se objasniti kad se posmatra, prema legendama, u njenom porodu i njenom nestanku sa zemlje, Semiramis se pojavljuje kao božica, kćerka riblje bogiže Atargatis i povezana sa golubima Ištara ili Astartë-a. Ista asosiacija ribe i goluba je nađena kod Hierapolis Bambyce (Mabbog), čuveni hram koji je, prema legendi, osnovala Semiramis gdje je njen kip prikazan sa zlatnim golubom na njenoj glavi.

Semiramis u armenskoj legendi[uredi | uredi izvor]

Semiramis gleda u leš od Are Zgodnog

Jedna od najpopularnijih legendi u armenskoj tradiciji veže Semiramis i armenskog kralja, Ara Zgodni. U 20. vijeku, pisac Nairi Zarian je obnovio priču o Ari Zgodnom i Šamiram, koji se gleda kao čuveni spisak armenske literalne drame.

Kako legenda kaže, Semiramis je čula kako je poznat zgodni armenski kralj Ara, i maštala je za njegovim portretom. Odlučila je da pita Aru da je vjeri, ali on je odbio; kad je to čula, skupila je vojske Asirije i krenula prema Armeniji. Ta čuvena bitka se desila u Ararat dolini, i tu je Ara poginuo. Da bih spriječila konstantan konflikt sa Armencima, Semiramis se molila bogovima da Aru ožive. Semiramis, koji neki kažu da je bila vještica, uzela je njegovo tijelo i probala ga oživjeti, međutim neuspješno. Kada su Armenci krenuli u kontranapad da osvete Aru, Semiramis je maskirala jednog od svojih ljubavnika i počela da govori da su bogovi oživjeli Aru. Od tog momenta rat je prestao. Treba se spomenuti da postoje mnoge varijante o kraju ove legende ali je generalno prihvaćeno da u svim Ara nikad nije oživio.

Historijske varijante[uredi | uredi izvor]

Iako je Semiramis očigledno legendarna ličnost, nekada se poredi sa kraljicom Šamuramat (vladala 811. p. n. e.-808. p. n. e.), Babilonska supruga Šamši-Adad V. Poslije smrti njenog muža, ona je vladala prije njenog sina, Adad-nirari III. Ali ova sličnost je raspravljana samo kao sličnosti u imenu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]