Charlotte, velika vojvotkinja Luksemburga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Charlotte
Charlotte, Grand Duchess of Luxembourg.jpg
Velika vojvotkinja Luksemburga
Vladavina 14. januar 1919 - 12. novembar 1964
Prethodnik Marie-Adélaïde
Nasljednik Jean
Supružnik Felix od Burbon-Parme
Djeca Jean, veliki vojvoda Luksemburga
Elisabeth Luksemburška
Marie-Adélaïde Luksemburška
Marie-Gabrielle Luksemburška
Charles Luksemburški
Alix Luksemburška
Dinastija Nassau-Weilburg
Otac Vilim IV, veliki vojvoda Luksemburga
Majka Marija Ana Portugalska
Rođenje 23. januar 1896
Smrt 9. juli 1985

Charlotte (Charlotte Aldegonde Elisabeth Marie Wilhelmine; 23. januar 1896 - 9. juli 1985), velika vojvotkinja Luksemburga, vladala je od 1919. do 1964. godine.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Bila je druga kćerka velikog vojvode Vilima IV i portugalske infante Marije Ane. Njen otac je bio posljednji muškarac iz dinastije Nassau-Weilburg podoban da naslijedi luksemburško prijestolje, pa su Charlotte i njene sestre dobile nasljedna prava.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Charlotte je postala velika vojvotkinja Luksemburga 1919. godine kada je pod prisilom abdicirala njena starija sestra, Marie-Adélaïde. Odmah po dolasku na prijestolje, Charlotte se morala boriti s revolucionarnim tendencijama u zemlji. U referendumu održanom 1919. godine zbog značajnog pada popularnosti monarhije u Luksemburgu, 77.8% ljudi je podržalo monarhiju i Charlotte. Ustavom donesenom iste godine Charlotte je izgubila mnoge vladarske prerogative i moći koje je njena sestra koristila. Za razliku od svoje sestre, Charlotte se nije miješala u politiku Luksemburga.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 6. novembra 1919. godine udala se za svog rođaka u prvom koljenu, princa Felixa od Bourbon-Parme, s kojim je imala šestero djece:

  • Jean (rođen 1921), veliki vojvoda Luksemburga - ima potomstvo
  • Elisabeth (rođena 1922 - 2011), princeza od Luksemburga, vojvotkinja-udovica od Hohenberga - udovica unuka austrijskog nadvojvode Franje Ferdinanda, ima potomstvo
  • Marie-Adélaïde (1924 - 2007), princeza od Luksemburga, grofica od Donnersmarcka - ima potomstvo
  • Marie-Gabrielle (rođena 1925), princeza od Luksemburga, grofica od Holstein-Ledreborga - ima potomstvo
  • Charles (1927 - 1977), princ od Luksemburga - ima potomstvo
  • Alix (rođena 1929), princeza od Luksemburga, princeza od Lignea - ima potomstvo

Nacistička Njemačka je okupirala Luksemburg 10. maja 1940. godine. Charlotte i njena porodica evakuisani su noć prije invazije. Charlotte je za vrijeme okupacije boravila u Londonu zajedno s velikim brojem ostalih evropskih monarha u egzilu, poput holandske kraljice Vilme i norveškog kralja Haakona VII.

Vratila se u Luksemburg 14. aprila 1945. godine.

Abdikacija[uredi | uredi izvor]

Charlotte je abdicirala 1964. godine u korist svog najstarijeg sina. Bila je četvrti i posljednji luksemburški monarh iz dinastije Nassau-Weilburg. Umrla je 1985. godine od raka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]