Šekovići

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Koordinate: 44°17′55″N 18°51′10″E / 44.29861°N 18.85278°E / 44.29861; 18.85278
Šekovići
Općina
Шековићи (грб).svg
Grb
Službeni naziv: Općina Šekovići
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Flag of Republika Srpska.svg Republika Srpska
Općina Šekovići
Koordinate 44°17′55″N 18°51′10″E / 44.29861°N 18.85278°E / 44.29861; 18.85278
Površina
 - Općina 202 km2
Stanovništvo
 - Općina 9.629 (1991)
Gustoća
 - Općina 48 /km2 
Vremenska zona Srednjoevropsko vrijeme
Poštanski broj 75 450
Pozivni broj (+387) 56
Matični broj općine 20664

Općina Šekovići je locirana u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na području općine Šekovići bilo je 9.629 stanovnika.[1] Općina Šekovići graniči sa općinama Kladanj, Kalesija, Vlasenica, Zvornik i Osmaci. Na teritoriji općine Šekovići se nalaze dva manastira Srpske pravoslavne crkve Papraca i Lovnica koji su sagradjeniu srednjem vijeku od strane kraljeva iz srpske dinastije Nemanjica u vreme dok su oni vladali ovim dijelovima Bosne. U neposrednoj blizini Šekovića u kanjonu rijeke Drinjače nalaze se ostaci utvrdjenog srednjovjekovnog grada Perina . Vjeruje se da ime Sekovici potice s kraja sedamnaestog vijeka kada se ovdje doselio veliki broj stanovnika sa podrucja Sehovine pokraj Nevesinja.Podrucje Sekovica imalo je veoma burnu i nesretnu historiju tokom drugog svjetskog rata. To je za direktnu posljedicu imalo ustanak preplasenog naroda. Sekovici su kasnije postali mjesto gdje su se odigrala maltene sva znacajnija zbivanja vezana za NOB u sjeveroistocnoj Bosni od izlaska oblasnog staba NOV iz Tuzle na Mekote kod Sekovica radi priprema za podizanje ustanka pa do formiranja Seste istocnobosanske proleterske brigade u Lovnickom polju kod Sekovica.Vise od devedeset posto sastava te brigade cinili su ljudi sa podrucja Sekovica. Malo je poznata cinjenica da je općina Šekovići gledajuci procentualno po broju stanovnika podrucje sa najvise zrtava u drugom svjetskom ratu na podrucju bivse Jugoslavije.Cak i ispred Kragujevca u Srbiji.Svaki treci stanovnik podrucja bio je zrtva fasistickih vojski.Po zavrsetku rata uprkos velikom doprinosu stanovnika ovog kraja u antifasistickoj borbi podrucje Sekovica je bilo zaboravljeno od strane tadasnjih komunistickih vlasti i prepusteno tavorenju na dnu ljestvice najnerazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini.Dolazi do migracije stanovnistva uglavnom u Srbiju.

Stanovništvo

Glavna stranica: Demografija Šekovića

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Šekovići imala je 9.629 stanovnika, raspoređenih u 34 naselja. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma općina Šekovići je, gotovo u cjelini, ušla u sastav Republike Srpske. U sastav Federacije Bosne i Hercegovine ušao je dio naseljenih mjesta Trnovo i Kaštijelj.

Nacionalni sastav stanovništva - općina Šekovići, popis 1991.

ukupno: 9.629

Nacionalni sastav stanovništva - Grad Šekovići, popis 1991.

ukupno: 1.735

Muslimani se danas izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Kultura

Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

U Šekovićima djeluje omladinska organizacija "CAM". Sarađuje sa ostalim omladinskim organizacijama iz BiH i cijelog Balkana. CAM ima preko 60 članova, uglavnom mladih iz općine Šekovići. Osnivači NVO CAM su Radanović Đorđe, Vasilić Vladan i Mićić Dragan. Ciljevi: poboljšanje položaja mladih, podizanje svijesti građana o neophodnosti demokratizacije BiH, rad sa vlastima po pitanjima prava mladih. NVO "CAM" je članica mreže nevladinih organizacija za podršku procesu evropskih integracija BiH pod nazivom BRZE. CAM je organizovao 27.08.06. koncert grupa Difuzni nervni sistem iz Šekovića, Strajk iz Bijeljine i Osvajaci iz Kragujevca. Koncert je odrzan na platou ispred osnovne skole u Sekovicima. NVO CAM je u oktobru ove godine implementirao projekat Djeciji festival. U okviru djecijeg festivala su odrzani turniri u malom fudbalu, odbojci, a djeca općine Šekovići su imali priliku da prvi put u Šekovićima vide dječije lutkarsko pozorište. NVO CAM je jedna od organizacija koja je osnovala MREZU B.R.Z.E., mrezu za podrsku procesu evropskih integracija BiH. NVO CAM je koordinatorska organizacija Mreže mladih za promjene. Ova inicijativa želi da skrene pažnju javnosti i političkih partija na probleme mladih u BiH. Do sada je u okviru Inicijative mladih za izbore 2006. održano preko 200 okruglih stolova, javnih tribina, uličnih akcija. U saradnji sa OSCE MIssion to Bosnia and Herzegovina NVO CAM je realizovao projekat "Mladi preduzetnici". U okviru ovog projekta 15 mladih iz Šekovića, Vlasenice i Osmaka je provelo trodnevni seminar u okviru kojega su stekli znanje za započinjanje sopstvenog minibiznisa. U Šekovićima je 03.05.2007. godine održan Sajam preduzetništva zapošljavanja i ideja. Na sajmu se predstavilo preko 25 firmi, nevladinih organiazcija i općina. Sajmu su prisustvovali predstavnici općina Kalesija, Zvornik, Milići, Vlasenica, Bijeljina, Ugljevik, Kladanj. Nakon otvaranja Sajma u sali skupštine općine Šekovići je održan okrugli sto na temu "Nezaposlenost, akcenat na mladima". Organizator sajma je omladinska nevladina organizacija CAM, u saradnji sa Misijom OSCE, Nerda-om i općinom Šekovići

Također pogledajte

Vanjski linkovi

Reference


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Šekovići koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: