Šengenski sporazum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tamnoplavo predstavlja države u kojima se primjenjunje sporazum, svjetloplavo države u kojima će se uskoro početi primjenjivati, a sivo države koje nemaju veze sa sporazumom

Šengenski sporazum je međunarodni sporazum kojeg su 14. juni 1985. potpisale pet evropskih država: Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Holandija. Sporazum je potpisan na brodu "Princeza-Mari Astrid", na mjestu Mozel, pored Schengena, malog mjesta u Luksemburgu na granici Francuske i Njemačke. Po Šengenskom sporazumu, državljani država u Evropskoj uniji mogu se slobodno kretati po drugim članicama (bez pasoša ili lične karte).

Ovaj sporazum potpisalo je 30 zemalja (svi članovi Evropske unije kao i Island, Norveška i Švicarska). Do danas je ovaj sporazum implementiralo ukupno 24 zemalja.

Članstvo[uredi | uredi izvor]

Implementacija sporazuma[uredi | uredi izvor]

Ulazak u Poljsku

Državljani Andore, Monaka, San Marina i Vatikana i teritorija Grenland i Farskih ostrva mogu se slobodno kretati po državama potpisnicama Šengenskog sporazuma.Vote stub.svg Nedovršeni članak Šengenski sporazum koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.