Šerbo Rastoder

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Šerbo Rastoder
Rođenje (1956-08-13) 13. august 1956 (63 god)
Radmanci, Berane, Crna Gora

Šerbo Rastoder (rođen 13. augusta 1956. godine u Radmancima, Berane, Crna Gora), Bošnjak, jedan od vodećih savremenih crnogorskih historičara, glavni urednik “Almanaha” - časopisa za bošnjačku historiju i kulturu u Crnoj Gori, profesor je na Filozofskom falkultetu u Nikšiću (odsjek za historiju i geografiju), Pravnom fakultetu u Podgorici (pravno-političke studije i postdiplomske studije – Centar za evropske i jugoistočnoevropske studije) i Filozofskom fakultetu u Tuzli (postdiplomske studije-odsjek za historiju).

Svojim djelom "Skrivana strana istorije:Crnogorska buna i odmetnički pokret 1918-1929. godine" - u kojem je objavio oko 1.700 potpuno novih, nerecenziranih i originalnih dokumenata - prof. Rastoder je napravio pravi revolucionarni obrt u proučavanju novije crnogorske historije i traumatičnih događaja oko prisajedinjenja (aneksije) Kraljevine Crne Gore Srbiji, odnosno, Kraljevini SHS 1918 godine.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Baru. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu - odsjek za historiju kod mentora prof. dr Branka Petranovića. Osnovni predmet naučnog interesovanja je historija Crne Gore i Jugoslavije 19. i 20. vijeka i teorijsko-metodološki problemi historijske nauke.

Prof.dr Rastoder je autor i koautor više naučnih monografijapreko 100 naučnih priloga, članaka i rasprava i preko 100 prikaza, priloga, bilješki i osvrta, kao i više od 150 enciklopedijskih jedinica za "Enciklopediju Crne Gore" i "Crnogorsku enciklopediju".

Redovni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti do 2004, član je Odbora za historijske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, član Upravnog odbora Matice crnogorskečlan Upravnog odbora Instituta za otvoreno društvo Crna Gora 1999- 2002, član Upravnog odbora Historijskog instituta Crne Gore od 2001. godine, član Upravnog odbora Centra za ljudska prava pri Univerzitetu Crne Gore, član Redakcije Enciklopedije Crne Gore (urednik tematske oblasti), zamjenik glavnog urednika Crnogorske enciklopedije, član Predsjedništva Društva historičara Crne Gore, potpredsjednik je Nacionalnog komiteta za dijasporu, itd.

Učestvovao je na izradi više projekata međunarodnog karaktera, okruglih stolova i tribina iz oblasti istorije, ljudskih prava,interetničkih odnosa, medija i kulture. Član je ekspertskog tima UN u timu od 100 naučnika iz čitavog svijeta na projektu "Dissolution of Yugoslavia ", sekcija "Indepedendence & the Fate of Minorities". Urednik i recenzent više od trideset monografskih izdanja iz oblasti društvenih nauka.

Predsjednik Foruma Bošnjaka-Muslimana Crne Gore 2002- 2004. Pokretač i glavni i odgovorni urednik "Almanaha", časopisa za proučavanje, zaštitu i prezentacijhu kulturno-historijske baštine Bošnjaka-Muslimana Crne Gore od 1999. godine.

Naučni radovi[uredi | uredi izvor]

  • "Dr Nikola Dobrećić, arcibiskup barski i primas srpski 1872- 1955", Budva 1991.
  • "Životna pitanja Crne Gore 1918- 1929", Bar, 1995.
  • "Političke borbe u Crnoj Gori 1918-1929"Beograd, 1996.
  • "Skrivana strana istorije:Crnogorska buna i odmetnički pokret 1918 - 1929", I-IV,Bar,1997.
  • "Crna Gora u egzilu 1918-1925", I-II, Podgorica 2004.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Crnogorska enciklopedija [1]
  • Sajt bratstva Rastoder [2]