Šest Thatcherovih

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
"Šest Thatcherovih"
Sherlock
Br. epizode 4. sezona
1. epizoda
Režiser Rachel Talalay
Scenarist(i) Mark Gatiss
Producent(i) Sue Vertue
Muzika
  • David Arnold
  • Michael Price
Kinematografija Stuart Biddlecombe[1]
Montaža Will Oswald
Premijera 1. 1. 2017.
Trajanje 88 minuta
Gostujuće uloge
Hronologija epizoda
← Prethodna
"Odvratna mladenka"
Sljedeća →
"Detektiv lažov"
Spisak epizoda Sherlocka

"Šest Thatcherovih" (engleski: The Six Thatchers) prva je epizoda četvrte sezone britanske TV-serije Sherlock. Premijerno je prikazana 1. januara 2017. na kanalima BBC One, BBC First, PBS i Prvom kanalu.[2][3]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Epizoda počinje Sherlockovim (Benedict Cumberbatch) monologom u kojem priča vlastitu verziju Sastanka u Samarri. Mycroft (Mark Gatiss) informira Sherlocka i odbor nad kojim predsjeda Ledi Smallwood o novoj "službenoj" verziji smrti Augustusa Magnussena (iz epizode "Njegov posljednji zavjet") – videosnimku su lažirali tako da izgleda da ga je upucao snajperist. John (Martin Freeman) i Marry Watson (Amanda Abbington) dobijaju kćerku kojoj daju ime Rosamund Mary. Nakon događaja iz epizode "Odvratna mladenka", Sherlock postaje opsjednut istragom Moriartyjeve posmrtne osvete, a Mycroft i detektivi iz Scotland Yarda, pa tako i Greg Lestrade (Rupert Graves), pomažu mu da riješi naizgled beznačajne slučajeve u nadi da će ih dovesti do Moriartyjevog velikog plana. John u međuvremenu započinje vezu sa ženom koju je upoznao u autobusu; implicira se ljubavna afera, ali joj kasnije šalje poruku u kojoj govori da je među njima gotovo.

Sherlock istražuje slučaj u kojem je sin političara pronađen mrtav u saobraćajnoj nesreći uprkos tome što su mislili da je pauzirao godinu i otišao na Tibet. Sherlock brzo rješava slučaj, ali mu odvraća pažnju nestala bista Margaret Thatcher u žrtvinoj kući te otkriva da je ukradena i razbijena od trem. Neko kasnije razbija četiri identične biste te nakon što se susreće i potuče s krivcem, Sherlock otkriva da se u posljednjoj bisti nalazi USB stick s informacijama o Mary i njenoj prošlosti dok je bila vladina agentica. Krivac je Maryjin prijašnji kolega koji vjeruje da ga je ona izdala i traži osvetu. Kad je Sherlock suoči s USB stickom koji je pronašao, Mary mu objašnjava da je bila članica honorarne operativne grupe pod imenom "A.G.R.A.", što je skraćenica inicijala imena njenih članova. Otkriva da joj je pravo ime Rosamund i da je njeno slovo "R", a da joj je gonitelj Ajay (Sacha Dhawan), tj. njegovo slovo je "A". Svi su članovi imali USB stick s podacima o svim članovima grupe u slučaju da neko nekog izda. Objašnjava Sherlocku da su prije 6 godina imali misiju spasiti taoce u britanskoj ambasadi u Tbilisiju (Gruzija), ali je misija pošla po zlu kad je došlo do puča (kog je aktivirala kodna riječ "ammo" /engleska riječ za municiju/) u kojem se pretpostavilo da su poginuli svi agenti A.G.R.A.-e sem Mary. Sherlock pokuša ubijediti Mary da ne ide za Ajayjem. Pretvaravši se da ju je ubijedio, onesvijesti Sherlocka pismom koje je zapravo prekriveno drogom i uspijeva pobjeći.

Mary putuje širom svijeta potpuno nasumičnom putanjom u nadi da će si prikriti tragove. Sherlock i John pronalaze je u Maroku i otkrivaju da su je pronašli jer su na stick postavili uređaj za praćenje; međutim, i Ajay je uspijeva pronaći. Ajay objašnjava da su ga zarobili teroristi, ali da je prije tog uspio sakriti svoj USB stick u jednu od Thatcherinih bista i da ga je kasnije namjeravao vratiti da bi pronašao Mary koju krivi za svoje zarobljavanje. Dok su ga teroristi mučili, čuo je da su za neuspjeh misije krivi "ammo" i "Engleskinja". Ajay pokuša usmrtiti trojku, ali ga ubija policija. Trojka razmišlja o cijeloj situaciji i zaključuju da se Ajay vodio pogrešnom pretpostavkom da je Mary zapravo ta "Engleskinja".

Sherlock poziva Mycrofta i objašnjava mu da je "ammo" zapravo "amo", latinska riječ koja u prevodu znači "volim" (u seriji Sherlock govori da je prevod riječi na engleski "I love", što upućuje na riječ "love", odnosno "ljubav"). Mycroft zatim poziva Ledi Smallwood (Lindsay Duncan) na razgovor jer joj je tajno ime "ljubav" (love), ali se ispostavi da ne zna ništa o puču. Sherlock kasnije uspijeva dokučiti zagonetku kad se prisjeti da je Mary spomenula da recepcioneri znaju zapamtiti i prikupiti svakakve informacije. Sastaje se sa Smallwoodinom sekretaricom Vivian Norbury (Marcia Warren) u londonskom akvariju. Kad stigne Mary i policija, Vivian otkriva da je, koristeći kod "amo", dojavila teroristima o spasilačkoj misiji da bi se taoci i "A.G.R.A." mogli eliminirati. Željela je ubiti britansku ambasadoricu koja je otkrila da je Vivian prodavala državne tajne. Vivian vadi pištolj i puca u Sherlocka, ali se Mary baci ispred njega. John dolazi na lice mjesta i Mary mu izjavljuje da je voljela biti "Mary Watson" te mu umire u naručju. Budući da se Sherlock zakleo da će je štititi, prekidaju se dobri odnosi između njega i Johna.

Nakon hapšenja Vivian, Mycroft se vraća kući i na frižideru pronalazi zalijepljen list iz bločića na kojem piše "13." (13th). Odmah uzima telefon i zove "Sherrinford". Sherlock odlazi do Johnove terapeutkinje, ali nerado s njom razgovara. Nakon što se vrate u ulicu Baker, Sherlock i gđa. Hudson (Una Stubbs) žale Maryjinu smrt. Sherlock pronalazi i otvara paket u kojem je DVD s posmrtnom porukom od Mary u kojoj mu govori da "spasi Johna Watsona". Zatim odlazi do Johnovog stana da mu ponudi pomoć, ali mu vrata otvara Molly (Louise Brealey) s Rosie u naručju i daje mu pismo od Johna te govori da John želi bilo čiju pomoć sem Sherlockove. Sherlock se vraća na Sastanak u Samarri iz monologa na početku i zaključuje da je smrt neizbježna ali se pita mogu li se izbjeći okolnosti.

Nakon zasluga, prikazuje se dodana scena s Maryjinog DVD-a gdje govori: "Idi k vragu, Sherlock".

Emitiranje i kritike[uredi | uredi izvor]

Epizoda je u isto vrijeme premijerno prikazana u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Australiji i Južnoj Americi. U Ujedinjenom Kraljevstvu prikazana je na kanalu BBC One u 20:30 po GMT-u. U SAD-u je prikazana na PBS-u u 21:00 u ET-u i PT-u. U Australiji je premijerno prikazana na servisu Stan 2. januara u 10:00 po AEDT-u. U Južnoj Americi premijerno je prikazana na kanalu BBC Entertainment u 01:00 po GMT-u.

Epizoda je uglavnom naišla na pozitivni prijem kritičara. Mark Lawson iz The Guardiana uputio je dobru kritiku rekavši da "Cumberbatchova izvedba podsjeća na filmove o Jamesu Bondu".[4] IGN ju je ocijenio s 5,5/10 dodavši da je "osrednja" i da se "Sherlock vratio sa zbunjenim i zbunjujućim slučajem koji se bavi slučajem u vezi s glavom Margaret Thatcher".[5] Digital Spy ju je nazvao "dovoljno zadovoljavajućom" dodavši da je epizoda "'Šest Thatcherovih' privlačna, ali ima jednu fatalnu grešku. Sve je izvršeno kako treba... osim jedne stvari koja je zaista trebala biti dobro izvršena".[6] The Telegraph ju je ocijenio sa 4 od 5 zvjezdica dodavši da je "vrtoglavi trijumf složene radnje".[7]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Six Thatchers: full cast and crew". IMDb. 1. 1. 2017. Pristupljeno 1. 1. 2017.
  2. ^ "Sherlock: what do we know about the fourth series". Meduza. Pristupljeno 9. 1. 2017.
  3. ^ "The fourth series of Sherlock on the Channel One". Prvi kanal (Rusija). Pristupljeno 9. 1. 2017.
  4. ^ Lawson, Mark (1. 1. 2017). "Sherlock review – Cumberbatch channels Bond in the most explosive outing yet". The Guardian. Pristupljeno 4. 1. 2017.
  5. ^ Krupa, Daniel (1. 1. 2017). "Sherlock: "The Six Thatchers" Review". IGN. Pristupljeno 4. 1. 2017.
  6. ^ Jeffery, Morgan (1. 1. 2017). "Sherlock review: Engaging but with one fatal flaw". Digital Spy. Pristupljeno 4. 1. 2017.
  7. ^ Lawrence, Ben (1. 1. 2017). "Sherlock: Cumberbatch's return in The Six Thatchers was worth all the hype - review". The Daily Telegraph. Pristupljeno 4. 1. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]