Šesti igrač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jamal Crawford, trostruki osvajač nagrade za šestog igrača godine u NBA ligi

Šesti igrač u košarci nije starter, ali ulazi s klupe mnogo više nego ostale rezerve i često je prvi igrač koji uđe s klupe. Obično igra onoliko koliko i starteri, pa čak i više od njih. Njegove statistike slične su statistikama startera. Šesti igrač obično je igrač koji može igrati na više pozicija, što mu osigurava i više minuta na terenu. Najpoznatiji primjer je Kevin McHale, košarkaš Boston Celticsa iz 1980-ih, koji je igrao na pozicijama centra i krilnog centra. Prisustvo dobrog šestog igrača obično je znak nadmoćnosti ekipe. Šesti igrači jačih ekipa obično bi bili starteri u drugim ekipama.

Česta strategija jest da šesti igrač bude dobar strijelac ako tim već ima dobre strijelce među starterima. Tada šesti igrač ulazi u igru kad se starteri umore ili počnu promašivati šuteve. Najpoznatiji primjer ove strategije bili su Chicago Bullsi, čiji je šesti igrač bio Toni Kukoč. Česta je strategija i da se šesti igrač ostavlja na klupi dok ne pročita protivnikove slabe tačke, koje zatim po ulasku iskorištava.

Ulogu šestog igrača uveo je legendarni trener Celticsa Red Auerbach.[1] Prvi šesti igrač u Celticsima bio je Frank Ramsey. Ipak, najpoznatiji šesti igrač u historiji je njegov saigrač, John Havlicek.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Auerbach je objasnio u čemu je prestiž toga da se ne bude jedan od startera u 2. poglavlju svoje knjige On and Off the Court (Na terenu i van njega; "Macmillan", 1985).