Šesti igrač

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jamal Crawford, trostruki osvajač nagrade za šestog igrača godine u NBA ligi

Šesti igrač u košarci nije starter, ali ulazi s klupe mnogo više nego ostale rezerve i često je prvi igrač koji uđe s klupe. Obično igra onoliko koliko i starteri, pa čak i više od njih. Njegove statistike slične su statistikama startera. Šesti igrač obično je igrač koji može igrati na više pozicija, što mu osigurava i više minuta na terenu. Najpoznatiji primjer je Kevin McHale, košarkaš Boston Celticsa iz 1980-ih, koji je igrao na pozicijama centra i krilnog centra. Prisustvo dobrog šestog igrača obično je znak nadmoćnosti ekipe. Šesti igrači jačih ekipa obično bi bili starteri u drugim ekipama.

Česta strategija jest da šesti igrač bude dobar strijelac ako tim već ima dobre strijelce među starterima. Tada šesti igrač ulazi u igru kad se starteri umore ili počnu promašivati šuteve. Najpoznatiji primjer ove strategije bili su Chicago Bullsi, čiji je šesti igrač bio Toni Kukoč. Česta je strategija i da se šesti igrač ostavlja na klupi dok ne pročita protivnikove slabe tačke, koje zatim po ulasku iskorištava.

Ulogu šestog igrača uveo je legendarni trener Celticsa Red Auerbach.[1] Prvi šesti igrač u Celticsima bio je Frank Ramsey. Ipak, najpoznatiji šesti igrač u historiji je njegov saigrač, John Havlicek.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Auerbach je objasnio u čemu je prestiž toga da se ne bude jedan od startera u 2. poglavlju svoje knjige On and Off the Court (Na terenu i van njega; "Macmillan", 1985).