Širokolisna bokvica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Širokolisna bokvica
(Plantago major)
Grote weegbree bloeiwijze Plantago major subsp. major.jpg
Sistematika
CarstvoPlantae
RedLamiales
PorodicaPlantaginaceae
RodPlantago
VrstaP. major

Velika bokvica ili ženska bokvica – poznata i kao širokolisna bokvica ili ženski trputac (lat. Plantago major) je biljka cvjetnica iz porodice Plantaginaceae.[1][2]

Rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Prirodno raste u većem dijelu Evrope, uključujući Bosnu i Hercegovinu, kao i u Sjevernoj i Srednjoj Aziji.[3][4][5] Široko je rasprostranjena i u ostalim dijelovima svijeta, ali kao unesena vrsta.[3][6][7][8][9]

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Plantago major je jedna od najzastupljenijih i najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka na svijetu. Obloge od lišća mogu se primijeniti za previjanje rana, uboda i sazrijevanje čireva kako bi se olakšalo ozdravljenje i spriječile infekcije. Aktivna hemijski sastojci su aukubin (antimikrobni agens), alantoin (koji stimuliše ćelijski rast i regeneraciju tkiva) i sluz (koja smanjuje bol i nelagodu). Bokvica ima adstrigentno svojstva, a čaj od listova može se uzimati za liječenje proliva i smirenje unutrašnjih membrana.

Ova bokvica je veoma hranjiva divlja jestiva biljka, sa visokim sadržajem kalcija i vitamina A, C i K. Mladi listovi mogu se jesti i sirovi, a stariji mogu biti kuhani u varivima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Simpson, Michael G. (2011). Plant Systematics. Academic Press. ISBN 0-08-051404-9. Pristupljeno 12. 2. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: ref=harv (link)
  2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2004). Biologija 1. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. ^ a b Natural History Museum: Plantago major Archived 2008-02-11 na Wayback Machine
  4. ^ Flora Europaea: Plantago major
  5. ^ Flora of Pakistan: Plantago major
  6. ^ Germplasm Resources Information Network: Plantago major Archived 2009-05-28 na Wayback Machine
  7. ^ Posljedica toga je da se u stručnoj literaturi Plantago major navodi pod mnoštvom različitih, često zbunjujućih, naziva.Britton, Nathaniel Lord; Addison Brown (1913). An Illustrated Flora of the Northern United States and Canada, Volume 3 (second izd.). Dover Publications, inc. str. 245. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  8. ^ Joint Nature Conservation Committee: Greater Plantain Plantago major Linnaeus Archived 2009-05-28 na Wayback Machine
  9. ^ Botanical Society of Britain and Ireland Database Archived 2007-08-08 na Wayback Machine

Dopunska literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]