Škotski ovčar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Žutosmeđi škotski ovčar

Škotski ovčar je rasa psa porijeklom iz Škotske. Najveću popularnost stekao je kao zvijezda filmova o dugodlakom škotskom ovčaru imenom Lesi. Preci ove vrste stigli su s Islanda u Škotsku prije nekih četristo godina. Vrsta je vijekovima služila kao ovčarski pas u visokim predjelima Škotske. Ova pasmina danas vrlo rijetko obavlja zadatke. U FCI je priznat pod rednim brojem #156.

Rasa dolazi u tri priznate boje: sable (žutosmeđa), trikolor (trobojna) i blue merle (mramorasto plava) i tri nepriznate bijela, sable merle i bijeli merle. Ponekad se mogu vidjeti i druge kombinacije i varijante boja koje su posljedice mutacije, a ne kombinacije gena.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]