Špiro Kulišić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Špiro Kulišić, etnolog
Rođenje (1908-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=''mjesec''! 1908.
Perast, Crna Gora
Smrt 1989(1989-00-00) (starost: 80–81)
Beograd, SFRJ

Špiro Kulišić (Perast, 1908. - Beograd, 1989. godine) je crnogorski etnolog i doktor nauka, koji je izučavao etničku autohtonost Crnogoraca.

Bio je direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine i direktor Etnografskog muzeja u Beogradu. Objavio veliki broj radova iz oblasti etnologije, antropologije i etnografije.

1980. godine u Titogradu (današnja Podgorica) publicirao knjigu "O etnogenezi Crnogoraca" koja je izazvala žestoke reakcije od strane vladajućeg Saveza komunista Crne Gore i velikosrpskih krugova u Beogradu.

U povodu te knjige organizirana je javna hajka na njenog autora, a u Marksističkom centru u Titogradu i poseban partijsko-naučni skup koji je trebalo da "demantira" nalaze dr. Kulišića.

U studiji "O etnogenezi Crnogoraca" dr. Kulišić je tvrdio da Crnogorci u odnosu na Srbe, osim slavenskog, nemaju neko drugo specifirano zajedničko etničko porijeklo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]