Štamparska presa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
User-trash-full-3.svg Ovaj članak predložen je za brisanje. Razlog predlaganja za brisanje je: Spojen članak
Korisnici Wikipedije u periodu određenom dogovorom zajednice mogu iznijeti svoja mišljenja o tome. Ako se ne slažete sa brisanjem ovog članka, molimo da svoj stav ukratko pojasnite na stranici za glasanje (detaljna razjašnjenja možete ostaviti na stranici za razgovor). Nakon izjašnjavanja članova zajednice te ako razlog za brisanje nije razriješen, članak će biti pobrisan u roku od 7 dana od dana postavljanja ovog šablona. Samu ovu poruku obrišite jedino ako namjeravate prepraviti članak ili nakon što se do odluke da se članak zadrži dođe na stranicu Wikipedia:Kandidati za brisanje. Administratori – Ne zaboravite provjeriti da li drugi članci vode ovamo i historiju stranice.
Štamparska presa iz 1811. godine, fotografisana u Minhenu, Njemačka.

Štamparska presa je mehanička štamparska mašina koja se koristi za pravljenja identičnih kopija teksta na više listova papira. Izumljena je u Njemačkoj, od strane zlatara po imenu Johannes Gutenberg, u davnoj 1445. godini. Metoda štampe, bazirana na Gutenbergovoj štamparskoj presi, brzo se proširila po Evropi, a kasnije i po cijelom svijetu, zamjenjujući stare metode štampanja, što je, ujedno, bio i početak moderne tipografije.

Tipografsko štampanje, koje je omogućilo da pojedinačni znakovi budu poredani da formiraju riječ, nije isto što i štamparska presa. Kao nezavisan izum, tipografsko štampanje, kako ga danas poznajemo, otkriveno je u Njemačkoj od strane Gutenberga u 1440tih godina, iako je taj izum prije pronađen u Kini, a kojeg je napravio Bi Šeng između 1041. i 1048. godine.

Izum štamparske prese[uredi | uredi izvor]

Johannes Gutenberg je otkrio prvu štamparsku presu, iako u nekim zemljama tvrde da se to desilo prije u nekoj drugoj zemlji, a ne u Njemačkoj, uključujući Laurens Janszoon Costera iz Holandije i Panfilo Castaldia iz Italije. Presa za masline i vino bilo je poznato još od rimskog doba; prese za uvezivanje rukopisa su, također, bile u upotrebi. Gutenberg je prvi iskoristio ovaj koncept za štampanje.

Kasniji izumi na ovom polju su bili:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: