Štamparska presa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Merge-arrows 2.svg Predloženo je da se ovaj članak spoji s člankom Štamparska mašina.
Molimo da napišete svoje mišljenje na stranici za razgovor.
Štamparska presa iz 1811. godine, fotografisana u Minhenu, Njemačka.

Štamparska presa je mehanička štamparska mašina koja se koristi za pravljenja identičnih kopija teksta na više listova papira. Izumljena je u Njemačkoj, od strane zlatara po imenu Johannes Gutenberg, u davnoj 1445. godini. Metoda štampe, bazirana na Gutenbergovoj štamparskoj presi, brzo se proširila po Evropi, a kasnije i po cijelom svijetu, zamjenjujući stare metode štampanja, što je, ujedno, bio i početak moderne tipografije.

Tipografsko štampanje, koje je omogućilo da pojedinačni znakovi budu poredani da formiraju riječ, nije isto što i štamparska presa. Kao nezavisan izum, tipografsko štampanje, kako ga danas poznajemo, otkriveno je u Njemačkoj od strane Gutenberga u 1440tih godina, iako je taj izum prije pronađen u Kini, a kojeg je napravio Bi Šeng između 1041. i 1048. godine.

Izum štamparske prese[uredi | uredi izvor]

Johannes Gutenberg je otkrio prvu štamparsku presu, iako u nekim zemljama tvrde da se to desilo prije u nekoj drugoj zemlji, a ne u Njemačkoj, uključujući Laurens Janszoon Costera iz Holandije i Panfilo Castaldia iz Italije. Presa za masline i vino bilo je poznato još od rimskog doba; prese za uvezivanje rukopisa su, također, bile u upotrebi. Gutenberg je prvi iskoristio ovaj koncept za štampanje.

Kasniji izumi na ovom polju su bili:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: