Štefan Küzmič

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Nouvi Zákon.
Vöre krscszánszke.

Štefan Küzmič ili Števan (mađ.: Küzmics István) (Strukovci, oko 1723. – Šurd, 22. decembar, 1779.) je slovenski pisac, prevoditelj, evangelistički svećenik, šomodski i zalaski dekan (prekmurski: öspöröss Somogya i Szale).

Rođen je u Prekmurju, u Mađarskoj, koji je danas se nalazi u Sloveniji. Sztrukóc (kasnije već Sűrűház) danas je Štrukovci. Mikloš Küzmič nije mu bio u rodu, jer ime Küzmič je vrlo učestao u Prekmurju.

Küzmič je pohađao osnovnu školu u Radencima (uz Muru), a zatim u Kančevcima, gdje se radio Mikloš Küzmič. Kasnije se obrazovao u Čobinu (Nemescsó), uz Sambotel, u Mađarskoj, zatim u Győru, a naposljetku i Bratislavi. Dobro govorio latinski, grčki i hrvatski jezik. Prvo je radio u Čobinu kao je bio svećenik i učitelj. U Čobinu je pisao 1752. godine prvo svoje djelo Mali slovenski katekizam.

1755. godine dolazi u Šomodskoj (mađ.: Somogy), gdje u 16. i 18. vijeku veliki broj slovenskih katolika naseljava Prekmurje zbog reformacija, osim toga Osmana i Srba. Kasnije slovenski evangelici i katolici sele u Šomodskoj. Küzmič svećeničku službu je obavljao u Šurdu, gdje je živio evangelici. 1771. godine je preveo četiri evanđelja s grčkog na prekmurski jezik. Zbog oskudnog je prekmurskog rječnika Küzmič je koristio hrvatski jezik, baš kao i Mikloš Küzmič 1780. godine. Katolički i evangelički evanđelja je osnova prekmurska regionalnog jezika.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Male szlovenszki katekizmus 1752.
  • ABC kni'snicza 1753.
  • Vöre Krsztsanske krátki Návuk csiszte rejcsi Bo'ze vözebráni i na nyou 1754.
  • Nouvi Zákon ali Testamentom Goszpodna nasega Jezusa Krisztusa zdaj oprvics zGrcskoga na sztári szlovenszki jezik obrnyeni po Stevan Küzmicsi Surdanszkom. F. 1771.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Kozar Marija; Mukič, Francek: Slovensko Porabje, Mohorjeva družba Celje, 1982.