Idi na sadržaj

Štefan Küzmič

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Števan Küzmič)
Nouvi Zákon.
Vöre krscszánszke.

Štefan Küzmič ili Števan (mađ.: Küzmics István) (Strukovci, oko 1723. – Šurd, 22. decembar, 1779.) je slovenski pisac, prevoditelj, evangelistički svećenik, šomodski i zalaski dekan (prekmurski: öspöröss Somogya i Szale).

Rođen je u Prekmurju, u Mađarskoj, koji je danas se nalazi u Sloveniji. Sztrukóc (kasnije već Sűrűház) danas je Štrukovci. Mikloš Küzmič nije mu bio u rodu, jer ime Küzmič je vrlo učestao u Prekmurju.

Küzmič je pohađao osnovnu školu u Radencima (uz Muru), a zatim u Kančevcima, gdje se radio Mikloš Küzmič. Kasnije se obrazovao u Čobinu (Nemescsó), uz Sambotel, u Mađarskoj, zatim u Győru, a naposljetku i Bratislavi. Dobro govorio latinski, grčki i hrvatski jezik. Prvo je radio u Čobinu kao je bio svećenik i učitelj. U Čobinu je pisao 1752. godine prvo svoje djelo Mali slovenski katekizam.

1755. godine dolazi u Šomodskoj (mađ.: Somogy), gdje u 16. i 18. vijeku veliki broj slovenskih katolika naseljava Prekmurje zbog reformacija, osim toga Osmana i Srba. Kasnije slovenski evangelici i katolici sele u Šomodskoj. Küzmič svećeničku službu je obavljao u Šurdu, gdje je živio evangelici. 1771. godine je preveo četiri evanđelja s grčkog na prekmurski jezik. Zbog oskudnog je prekmurskog rječnika Küzmič je koristio hrvatski jezik, baš kao i Mikloš Küzmič 1780. godine. Katolički i evangelički evanđelja je osnova prekmurska regionalnog jezika.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Male szlovenszki katekizmus 1752.
  • ABC kni'snicza 1753.
  • Vöre Krsztsanske krátki Návuk csiszte rejcsi Bo'ze vözebráni i na nyou 1754.
  • Nouvi Zákon ali Testamentom Goszpodna nasega Jezusa Krisztusa zdaj oprvics zGrcskoga na sztári szlovenszki jezik obrnyeni po Stevan Küzmicsi Surdanszkom. F. 1771.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Kozar Marija; Mukič, Francek: Slovensko Porabje, Mohorjeva družba Celje, 1982.