Švicarski nož

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Multifunkcionalni švicarski nož
Swiss army knife closed 20050612.jpg
Soldatenmesser 08-2.JPG

Švicarski nož, švicarski oficirski nož ili švicarski vojni nož je naziv za multifunkcionalni džepni nož. Generalno gledajući švicarski nož ima pored noža i različite alatke, npr. šarafcigere ili otvarače za konzerve. Ovi dodaci su smješteni unutar drške noža i stavljaju se u upotrebu izvlečenjem. Drška noža je najčešće crvena i na njoj se nalazi grb Švicarske. Porijeklo mu je iz mjesta Schwyz u Švicarskoj.

Postoje različiti modeli švicarskih noževa, sa različitim kombinacijama alatki za različite zadatke. Najjednostavniji uključije samo nož, a dodaci koji mogu biti su manji noža, čačkalica, pinceta, vadičep, otvarač za konzerve, otvarač za čepove, šarafciger, makaze, pila, kuka, povećalo, olovka, i sl. Novije verzije noža uključuju i USB, digitalni sat, laser, MP3, i sl.

Standardna dužina švicarskog noža je oko 9 cm, a širina oko 2 cm. Debljina zavisi o količini alatki u njemu. Iako je crvena boja standardna, postoje noževi i u drugim bojama.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]