Žarko Korać

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Žarko Korać

Žarko Korać (rođen 9. marta 1947. u Beogradu, Srbija, Jugoslavija) je srbijanski političar i psiholog. Na odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1970. godine, a potom magistrirao i doktorirao. Predaje na Filozofskom fakultetu u zvanju docenta. Jedan je od osnivača i aktuelni predsjednik Socijaldemokratske unije. Bio je zamjenik premijera u Vladi Srbije između 2001. i 2003, i nakratko premijer (17-18. mart 2003.), nakon što je Zoran Đinđić ubijen. Korać je sada zastupnik u Skupštini Srbije kao dio koalicije oformljene oko Liberalno-demokratske partije. Zastupnik u Skupštini Srbije bio je i u periodu od 1993. do 1997, kao i od 2003. do danas.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]