Žarnjaci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crystal Clear action spellcheck.png Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.

Coelenterata ili knidarije (polipi i meduze) su višećelijske životinje, koje imaju zračnu ili dvozračnu simetriju. Imaju oblik mjehura, a središnja duplja ima funkciju crijeva. Preko otvora ima vezu sa spoljašnjom sredinom, koji služi za ulazak hrane i za izbacivanje otpadaka.

Postojali su u kambrijumu (prije više od 500 miliona godina). Poznato je oko 9000 vrsta i uglavnom žive u moru. Dupljari se javljaju u dva oblika kao polipi i kao meduze. Polipi su pričvsščeni za podlogu kao što je slatkovodna hidra (Hydra vulgaris) i Hydra viridis. Meduze slobodno plutaju. Kod oba ova tipa usta su uokvirena prstenom pipaka sa žarnim ćelijama- knidoblastama. One služe za odbranu i za lov, paralizovanjem plijena. Mnogi dupljari se u svom biološkom razvoju smjenjuju između oba ova oblika.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

  1. Polno daju larvu –planula, pričvrsti se i da polip, koji nabuja i iz njega izraste veći broj polipa ili može nastati meduza. Ona se razmnožava polno i tako nastaje više polipa.
  2. Bespolno -pupljenjem

Podjela[uredi | uredi izvor]

  1. Hidroidni polipi i meduze
  2. Prave meduze
  3. Koralni polipi

Hidroidni polipi i meduze(Hidrozoa)[uredi | uredi izvor]

Mnoge hidrozoe se smjenjuju između polipa i meduza i većinom su morske životinje. Među njima su hidroide i raskošni mileporini ili mileporni korali. Svojim krečnjačkim skeletima u pličacima tropskih mora čine koralne sprudove i ostrva–atole.grabljivice su koje nastanjuju okeanske širine. Poznate su : portugalska krstarica –Physalia physalis koja živi u tropskim morima i ima vazdušni mjehur.

Purpurni mornar- Velella ima spljošten plovni mjehur sa uspravnim jedrom. Plutaju i tako pipcima love neopreznu ribu. Otrovi koje izbacuju žarne ćelije opasne su za čovjeka. Česti su na obali Floride odakle pomoću Golfske struje i zapadnih vjetrova mogu dospjeti do juga Velike Britanije.

Prave meduze (Scifozoa)[uredi | uredi izvor]

Scifozoe poznate su kao prave meduze. Imaju životni ciklus u kome preovladava stadijum meduze. Velićina im je 2 cm do 2 m i žive u svim morima. Od stadijuma meduze kod hidrozoa razlikuju se po divnim bojama. Ovoj grupi pripadaju: Velika mediteranska meduza, Rhyzostoma pulmo i Pulagia noctiluco.

Koralni polipi antrozoa[uredi | uredi izvor]

Ove cvjetne životinje su polipi. Dijele se na:

  1. šestozračne(heksokoralija) imaju broj pipaka djeljiv sa šest
  2. osmozračne (oktokoralija) ima osam pipaka.


Heksakoralijama[uredi | uredi izvor]

Heksakoralijama pripadaju morske sase i kameni korali. Morske sase su solitarne životinie koje žive pričvršćeno za stijenu. mogu se osloboditi i preći na drugo mjesto. kao usisnu kupu koriste svoj bazalni disk . Poznate su bradavičasta morska sasa (Bunodactis verrucosa) i cjevasta morska sasa (Ceriaanthus fliforimis).Korali su obično poznati kao medrepori. Žive u kolonijama sem mediteranske medrepore(Coriophilia clava) koja je solitarna. Kolonijalne mrdrepore obrazuju sprudove –atole koji su stanište mnogih vrsta.

Oktokoralije[uredi | uredi izvor]

Oktokoralije žive u kolonijama. Poznati su

  1. Pravi korali crveni koral (Coralium rubrum)
  2. Rožasti korali(Gorgonija) nađene u Sredozemlju i oko Japana
  3. Crveni korali imaju krečnjački skelet dok ostali imaju rožni

Penatularije obrazuju meke kolonije –morsko perje. Izgledaju kao guščja pera pobodena u dno mora Penallula phosporea.


P biology.png Nedovršeni članak Žarnjaci koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.