Idi na sadržaj

Želimir Altarac Čičak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Želimir Altarac
Rođenje (1947-08-21) 21. august 1947.
Smrt26. mart 2021(2021-03-26) (73 godine)
Zanimanjenovinar, promotor, urednik i voditelj radio i TV emisija, DJ
Godine aktivnosti1962–2021.
Poznat(a) po"Yu heavy metal fest" i "Festival pop rock grupa BiH – nove nade nove snage"
Značajna djela
Radio emisije: "Šarada akustika", "Rock n' roll radio", "Izvan vremena" i TV emisija "Iznad oblaka" - rock maratoni (1979, 1984. i 1989. godine), organizator i urednik muzičkih programa u sarajevskom Domu mladih 1984-92. godine

Želimir Altarac "Čičak" (21. august 1947 – 26. mart 2021) bio je jedan od utemeljitelja sarajevske muzičke scene, tekstopisac, pionir disk džokejstva, novinar, urednik i voditelj mnogih radio i TV emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata, publicista i animator rok kulture, kao i pokretač mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.[1][2][3]

Rani radovi[uredi | uredi izvor]

Želimir Altarac Čičak sa članovima grupe Indexi tokom njihovog nastupa na Prvom rock maratonu u Domu mladih u Sarajevu 18. 1. 1979. godine.

Želimir Altarac Čičak se još kao srednjoškolac "Prve gimnazije" u Sarajevu od 1961. do 1965. već istakao kao organizator koncerata, kulturno zabavnih programa te kao jedan od urednika gimnazijskog lista "Polet" objavljujući svoje pjesme i novele. Već tada je organizovao razne kulturne programe i bio najbolji voditelj koncertnih nastupa raznih izvođaća.

U drugoj polovini 1960-ih, pored svojih aktivnosti voditelja i organizatora, često je nastupao i na večerima poezije govoreći svoje stihove po studentskim domovima i domovima kulture (gdje je stekao brojnu publiku). Bili su to njegovi muzičko-poetski nastupi na kojima bi kao gosti njegove stihove govorili Etela Pardo i Branko Ličen, tada studenti Pozorišne akademije, dok je za muzičku podlogu na orguljama bio zadužen Ranko Rihtman.

Krajem 1960-ih i početkom 1970-ih u podrumu studentskog doma "Mladen Stojanović" djelovao je i prvi "underground" klub u Sarajevu pod nazivom "Barutana". Tokom djelovanja ovog kluba tu su svirali mnogi, ali "Barutana" je zapamćena po programima koje je vodio Čičak i to pod nazivom "Čičak plus Čičak". Tu su zajedno nastupali Želimir Altarac Čičak i grupa "Čičak", a on je već tada stekao epitet najboljeg disk-džokeja u bivšoj Jugoslaviji, a "Barutana" je bilo mjesto gdje su se mogla čuti najaktuelnija svjetska muzička ostvarenja trendovskog, progresivnog i avangardnog žanra. Saradnja sa sarajevskim pop-rock grupama dovela je do stvaranja jednog novog muzičkog izraza. U saradnji sa grupom Kodeksi snimljene su njihove tri popularne pjesme. Napisao je stihove za kompoziciju Eduarda Bogeljića "Lutalica", ali je i autor prepjeva za melodije "Voljeti nekog" grupe Bee Gees i "Pekareva pjesma" grupe Small Faces. Sve tri (a posebno treća) zabilježile su visoke plasmane na "Top-hit listi slušalaca Radio-Sarajeva".

Ipak, najuspješniju saradnju ostvario je sa grupom Indexi odnosno sa gitaristom i kompozitorom Slobodanom "Bodom" Kovačevićem [4].Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama grupe Indexi kao što su "Negdje na kraju u zatišju" i "Svijet u kojem živim". Pjesmu “Negdje na kraju u zatišju” napisao je 1965. i bila je objavljena u “Poletu”, listu Prve gimnazije u koju je išao. Tek u saradnji s gitaristom i kompozitorom Slobodanom Bodom Kovačevićem, nešto kasnije biva ukomponovana u istoimenu, gotovo dvanaestominutnu kompoziciju. Ta pjesma je imala recitovanje stihova na početku i kraju, a stihove je govorio Branko Ličen, tada student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Pjesma "Negdje na kraju u zatišju" snimljena je u oktobru 1969. i bilo je to potpuno razbijanje svih dotadašnjih šema već klasičnih oblika trominutnih kompozicija i sladunjavih hit pjesama [5][6]. Bez obzira na dužinu trajanja, ova rock poema je bila proglašena za najslušaniju i kao hit 1970. na Radio Sarajevu. Također, za grupu Indexe je napisao stihove za njihovu antologijsku i najviše izvođenu pjesmu na koncertima “Svijet u kojem živim" (domaći hit 1971.), "Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla" (objavljenu na njihovom historijskom prvom maxi singlu u oktobru 1972.) … i još neke. Pjesma “Svijet u kojem živim” je najviše puta snimljena u izvođenju drugih grupa i izvođača raznolikih muzičkih žanrova poput: Teška industrija, Konvoj, Branimir "Johnny" Štulić, “Krug”, “The Evolution”, “Gruhak” [7][8], “Texas Flood” i drugi.

Vrijeme afirmacije: DJ, novinar, promotor[uredi | uredi izvor]

Želimir Altarac Čičak u sarajevskoj "Slogi" 1978. godine.

Želimir Altarac Čičak je sa svojom putujućom diskotekom obilazio mnoge gradove u bivšoj SFRJ. Posebno se zadrźavao u Istri, gdje je gostovao u Vrsaru, Poreču, Umagu, Puli i Rovinju. Na međunarodnom takmičenju disk-džokeja održanom u Rovinju 1972. osvojio je prvo mjesto u konkurenciji predstavnika iz Italije, Holandije, Švicarske, Austrije i Njemačke.

Kao DJ i voditelj muzičkih emisija prvi put se oglašava 1974. na Radio Sarajevu u emisiji "Pop Orion", a zatim slijede emisije "Pažnja, na ploči dinamit", "Balade u sjenci solitera" i "Razigrane elektronke". Pokretanjem noćnog programa Radio Sarajeva 1981, uređivao je i vodio emisiju "Diskoteka u pola dva". Nakon toga slijedi njegova najpopularnija emisija "Šarada akustika" (koja se emitovala subotom od 16,30 do 18,00). To je u pravom smislu riječi bila hit emisija u kojoj su se mogla čuti sva aktuelna zbivanja sa svjetske i domaće muzičke scene, ali i klasika rocka. Emisija je bila slušana od Kopra do Skoplja, što najbolje potvrđuju stotine pisama koja su stizala na njegovu adresu [9]. Brojna gostovanja njegove diskoteke pod nazivom “Top Rock Disco Show”, diljem bivše SFRJ posijala su za sobom novinske naslove u stilu: "Čičak obara rekorde", "Čičak to radi najbolje", "Samo jedan je Čičak"....itd.

Od 1977. do 1982. subotom i nedjeljom u sarajevskoj “Slozi” predstavljao je nove rock sastave. Kao gosti njegovog šou programa, u prepunoj dvorani, (uvijek pred više od hiljadu posjetilaca, a što je i maksimum ovog klupskog prostora), kalila se jedna nova generacija sarajevske pop-rock škole, predstavljajući se prvim autorskim radovima i izvođačkim umijećem. Sa svojih dvadeset minuta, kao šampioni svoje ulice, gimnazije, mjesne zajednice, nastupali su nove muzičke grupe: “Žaoka”, “Flota”, “Top”, “Kako kad”, “Mali princ”, “Rock apoteka”, “Tina”, “Ozbiljno pitanje”, “Linija života”, “Posljednji autobus”, “Lucifer”, “Velika porodica” i druge. Iz tih početničkih sastava izniknuli su kasnije: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Plavi orkestar, Crvena jabuka, Bombaj štampa, Valentino, Gino Banana te Mladen Vojičić Tifa. Bila je to nova generacija šampiona sarajevske, bosanskohercegovačke i bivše jugoslovenske pop rock scene.

Želimir Altarac Čičak sa Mladenom Vojičićem Tifom, Brunom Langerom, Davorom Gopcem i Brankom Đurićem - Đurom tokom YU rock maratona u sarajevskoj Zetri 1989. godine.

Na sarajevskoj Gradskoj predavačkoj tribini (RU "Đuro Đaković") od 1977. do 1980, Želimir Altarac je redovno organizovao predavanja o razvoju svjetskog i domaćeg pop-rock stvaralaštva. Bio je tu i ciklus sa temama o folk rocku, poeziji u rock muzici, rock muzika i film, sarajevska pop-rock škola i druge teme. Tu je dobio mnoge pohvale, a sala je uvijek bila prepuna. Kao novinar i muzički kritičar počinje objavljivati tekstove 1973. u "Našim danima", da bi kasnije sarađivao sa svim listovima u Sarajevu, kao kolumnista “VEN-a”, “Večernjih novina” “Svijeta”, Oslobođenja, beogradskog Džuboksa i “Rocka”. Svojim napisima u mnogome je doprinio afirmisanju mnogih mladih sarajevskih grupa, kao i drugih, koje su se tek borile za širu popularnost. Dolaskom u sarajevski Dom mladih bio je urednik muzičkih programa djelujući od 1984. do 1992.[10].

Tada je utemeljio dvije tradicionalne muzičke manifestacije pod nazivom “Yu heavy metal fest" (Dom mladih od 1986. do 1991.)[11] i "BH pop-rock festival - Nove nade nove snage" (Dom mladih od 1984. do 1992.) [12]. Ove manifestacije su se dešavale svake godine, a imale su veliko interesovanje publike i dobile su priznanja diljem bivše SFRJ. Tu su svoje prve promotivne nastupe kao “nove nade nove snage” BiH pop rock scene imali grupe: Merlin, Hari Mata Hari (nastao iz grupe “Baobab”), “Konvoj”, “Regina”, Letu štuke, “Protest” i mnogi drugi. Bio je inicijator i pokretač klupske scene pod nazivom “Muzički video art klub” u Domu mladih koji je djelovao od 1986 do 1992. Tu su se mogli vidjeti video koncerti najpoznatijih svjetskih rock grupa, kao i koncertni nastupi predstavnika avangardne alternativne rock scene iz svih krajeva bivše Jugoslavije [13].

Rock maratoni (1979–1989)[uredi | uredi izvor]

Rock maraton - "Ž.A.Čičak - uz malu pomoć mojih prijatelja"- Zetra 14.oktobar 1989. Sarajevo

Posebno mjesto u njegovom radu imaju "Rock maratoni", pod nazivom "Ž. A. Čičak - uz malu pomoć mojih prijatelja", koje je organizovao svakih pet godina, obilježavajući tako svoje godišnjice rada. U desetosatnim programima sudjelovale su vrhunske grupe, autori i izvođači iz cijele SFRJ. Prvi "Rock maraton" je bio održan u sarajevskom Domu mladih 18. januara 1979. na kojem su u prepunoj dvorani nastupili pioniri i predstavnici sarajevske pop rock škole: “Indexi”, Vatreni poljubac, Divlje jagode, Cod”, Formula 4, Jadranka Stojaković, Slobodan Samardžić & Narcis Vučina, te najmlađi predstavnici poput ”Rock apoteka”, ”Znak sreće”, "Paradoks" i drugi.

Drugi "Rock maraton" je održan 24. novembra 1984. u prepunoj velikoj dvorani KSC Skenderija na kome su nastupili veterani grupa Indexi, kao i grupe koje su tek šire promovisale svoj rad Bajaga i instruktori pozitivne geografije, “U škripcu”, “Slomljena stakla”, “Elvis J. Kurtović”, “Kongres”, “Divlje jagode”, “Gino banana” te grupe Leb i sol, Laboratorija zvuka, Galija, Drugi način, “Vatreni pojubac”, ”Teška industrija”, Rezonansa, “Formula 4” i drugi. Treći najspektakularniji rock maraton (kada je oboren i rekord posjete na jednom takvom rock spektaklu) odrźan je u sarajevskoj Zetri, 14. oktobra 1989. godine. Tokom desetosatnog programa koji je počeo u 17,00 sati i trajao do gotovo jutarnjih sati nastupali su: Indexi [14], Riblja čorba, Atomsko sklonište, YU grupa, "Vatreni poljubac", "Galija", Jura Stublić i Film, "Le cinema", "Zabranjeno pušenje", Psihomodo pop, "Hari Mata Hari", Tifa Bend, "Formula 4", "Bambinosi", "Rusija”, "Konvoj" i drugi. Svi učesnici ovih "Rock maratona" (kojima je Želimir Altarac Čičak obilježavao jubilarne godišnjice svog djelovanja) bili su sastavljeni od šampiona i legendi pop-rock muzike pa do novih nada nekadašnje SFRJ muzičke scene su u znak uspješne saradnje i višegodišnjeg druženja i prijateljstva nastupali bez honorara.

Ratne godine u Sarajevu[uredi | uredi izvor]

Želimir Altarac Čičak i Joan Baez prije njenog koncertnog nastupa u ratnom Sarajevu 14. aprila 1993. godine.

Želimir Altarac Čičak je i tokom ratnih godina u Sarajevu nastavio sa kulturnim aktivnostima gdje je organizovao koncerte u klubu “Sloga,” te vodio mnoge muzičke emisije. Poseban događaj je bio koncert proslavljene kantautorke Joan Baez, održan u Sarajevu 14. aprila 1993. u dvorani kina “Imperijal” [15]. Također, posebnu je pažnju izazvao njegov koncert "Give Peace A Chance" u okviru tradicionalne kulturne manifestacije Sarajevska zima iste godine, na kojoj su nastupili gotovo svi muzičari koji su tada ostali u Sarajevu.

U periodu od 1993. do 1995. na sarajevskom radiju “Zid” uređuje i vodi emisiju "Rock 'n' roll radio" kao i TV emisiju “Iznad oblaka” emitovanoj svakoga petka na “NTV99” 1996. i 1997[16]. U mnogim anketama slušalaca ove emisije su proglašene najboljim i najslušanijim tih godina.

Koncerti “U2”,reprezentacije pjevača BiH i Italije, “Deep purple”...[uredi | uredi izvor]

Od 2006. svakoga petka od 16,30 do 18,00 sati još jednom potvrđuje svoje vrhunske kvalitete vodeći u svom majstorskom i originalnom stilu muzičku emisiju “Izvan vremena” koja se emitovala na radiju "Kameleon" Tuzla do polovine 2012 , zatim nastavlja emitovanje na "City radio" i "Radio otvorena mreža-ROM", koja također nekoliko godina u mnogim medijskim anketama biva proglašena najslušanijom u BiH.[17].

Organizator je prvog poslijeratnog povratničkog koncerta legendarnih “Indexa” u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru, dvije večeri, 2. i 3. februara 1996. Također, organizovao je koncerte "Rock No War" italijanske zvijezde Paola Bellija u “Slozi” 17. marta 1996. Kao promotor sudjeluje i u organizaciji najvećeg sarajevskog spektakla, nastup irskih rock zvijezda, grupe U2 [18], održanog na Koševskom stadionu 23. septembra 1997.[19]. Organizator i promoter je muzičko sportskog spektakla akcija za mir “Susret srca”, odnosno prvog susreta reprezentacije pjevača Italije i BiH održanog 19.oktobra 1998. na prepunom stadionu Grbavica.

Organizovao je koncert legendarne britanske hard rock grupe Deep Purple u sarajevskoj "Zetri" 03. novembra 2007,[20] te još jednog koncerta proslavljene kantautorke Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije "Baščarsijske noći" 16.jula 2008" [21]. U obnovljenom sarajevskom Domu mladih je pokrenuo nastavak tradicionalnog “Festivala pop rock grupa BiH – nove nade nove snage” 2007. Bio je organizator organizovanih odlazaka iz BiH na koncerte svjetskih asova koji su se dešavali u susjednim republikama [22], o čemu je grupa “Zabranjeno pušenje” ispjevala pjesmu “Sa Čičkom na Stonese” na albumu “Agent tajne sile” 1999.

Do 1983. djelovao je kao slobodni umjetnik, a od te godine do 1994. kao urednik i organizator muzičkih programa u "RO Omladinski centar Dom mladih Sarajevo." Od 1994. do 2007. djeluje u novinskoj agenciji “BIH PRESS” - kasnije Federalna novinska agencija “FENA”, kao promotor “BiH promocije”, novinar i glavni i odgovorni urednik elektronskog magazina za kulturu “BiH KULT”. Objavio je knjigu „Anitkvarnica snova“ autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i Ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih pa do današnjih dana, a čija predpromocija se desila 25. novembra 2017. u okviru Prvog Sajma izdavača BiH – „Knjige u nišama“ [23][24]. Slijedila je i koncertna promocija ove knjige 23. decembra u 2017. u sarajevskom Domu mladih pod nazivom "Druženje izvan vremena za sva vremena" gdje su kao njegovi gosti nastupili bez honorara u znaku priznanja, neki od njegovih saradnika proteklih decenija. Tokom 2018. promocije knjige "Anitkvarnica snova" održane su u Zagrebu [25][26], Beogradu te u gradovima diljem BiH Zenici, Mostaru [27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37] Za svoj rad dobitnik je mnogih priznanja.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

 • Spomen plaketa grada Sarajeva (06. april 1980.)
 • Zlatna medalja rada (1983.-Predsjedništvo SFRJ)
 • “Estradna nagrada BIH” (1990.–“Savez udruženja estradnih radnika SRBIH”)
 • Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom (1996. - Općina Centar Sarajevo),
 • Nagrada Davorin 2005 (Posebna nagrada za afirmaciju BiH pop-rock kulture)

Galerija[uredi | uredi izvor]

Index literature o Želimiru Altarcu Čičku[uredi | uredi izvor]

 • Želimir Altarac Čičak - "Antikvarnica snova" (autobiografija/monografija) - izdavač Dobra knjiga, Sarajevo 2017. - ISBN 978-9958-27-384-1
 • Biografski leksikon “KO JE KO u BiH 2014 -2018.” - Izdavačko grafička kuća PLANJAX KOMERC –Tešanj, ISBN 978-9958-34-132-8, str. 29,30
 • Biografski leksikon “KO JE KO u BiH 2018 -2022.” - Izdavačko grafička kuća PLANJAX KOMERC –Tešanj, ISBN ISBN 978-9958-341-32-X pogrešan ISBN
 • Josip Dujmović: „Indexi - U inat godinama”:Igrano-dokumentarna biografija u 4 čina (Opća biblioteka Zenica 2016.), ISBN 978-9926-423-04-9, str.17,116,125,126,131,133,135,141,162,163,164,231,249,260,301,302,333,334,335,346.
 • “Sarajevo moj grad 6” – Izdavač “Rabic” Sarajevo 2016. –“Virtuozni gitar romantik,” ISBN 978-9926-428-00-6, str. 15-163.
 • Dr. Nele Karajlić (pravo ime autora Nenad Janković) -“Fajront u Sarajevu”, izdavači “Laguna” ISBN 978-86-521-1564-8 i NID kompanija “Novosti”a.d. Beograd 2014. ISBN 978-86-7446-241-6, str. 125,126,127,130.
 • Dušan Vesić –“Šta bi dao da si na mom mjestu” – izdavač naklada “Ljevak” d.o.o. 2014. ISBN 978-953-303-751-6, str. 08,30,199
 • “Sarajevo moj grad 3” – Izdavač “Rabic” Sarajevo 2014. –“Jedan od tih dana –Sloga naše mladosti” ISBN 978-9958-33-084-1, str. 193-201.
 • Josip Dujmović: Indexi - “U inat godinama” (Quattro Media Sarajevo, 2006.), romansirana biografija Indexa, ISBN 9958-9113-0-2, str. 8, 101, 102, 108, 109, 114, 116, 117, 125, 140, 148, 183, 184, 193, 207, 215, 244, 249, 250.
 • Josip Dujmović: Indexi - "U inat godinama"- fotomonografija (Quattro Media Sarajevo, 2006.), - str. 7,61,67,101,110,114,135,142,161,171,227 (ISBN 9958-9113-1-0)
 • Siniša Škarica: “Kad je rock bio mlad” (V.B.Z. Zagreb, 2005.), ISBN 953-201-517-5, str. 142, 177
 • Amir Misirlić: “1.bosanskohercegovački pop-rock leksikon” (Hercegtisak, 2004.), ISBN 9958-780-11-9, str. 2, 13, 46, 59, 77, 81, 106, 115, 151.
 • Petar Janjatović -"Ex Yu rock enciklopedija 1960-2006 -drugo dopunjeno izdanje - Beograd: Čigoja štampa 2007. ISBN 978-86-905317-1-4, str. 105
 • “Leksikon Yu mitologije” –Rende –Postscriptum –Beograd 2004. (Narodna biblioteka Beograd ISBN 86-83897-24-9) Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb ISBN 953-99584-0-7), (Časopis je upisan u evidenciji javnih glasila pod br. 647 kod Federalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta), str. 96, 248
 • “Muzika” – (God I br,4 oktobar - decembar 1997- Sarajevo:Muzička akademija) – “Značaj i razvoj sarajevske pop rok scene” – str. 137,138,139,140,141
 • “Prilozi proučavanju muzičke kulturne baštine Bosne i Hercegovine – “Significance And Development Of The Sarajevo Pop Rock Music Scene” – 24. februar 1994 g. (AINFSN, pub. AVICENA, - Open Society Soros Sarajevo (Registrovan kao javni časopis u Saveznom ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport pod br. 647, str. 143,144,145,146,147.
 • Hrvoje Miličević: Sarajevska ratna drama II čin – Sarajevo, kolovoz 1993 godina . str.143,144,145.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Želimir Altarac Čičak - Biografija". cicak.org. Arhivirano s originala, 20. 8. 2021. Pristupljeno 26. 4. 2016.
 2. ^ "Vecernji studio: Gost Zelimir Altarac Cicak". https://www.youtube.com/ 23.06.2019. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 3. ^ "Čičak o sarajevskoj rock sceni, Indexima, Merlinu..." ba.n1info.com 14.07.2016. Arhivirano s originala, 6. 3. 2017. Pristupljeno 6. 3. 2017.
 4. ^ "Arhivirana kopija". http://tntportal.ba. 13. 12. 2016. Arhivirano s originala, 6. 3. 2017. Pristupljeno 6. 3. 2017. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
 5. ^ "Božanska nadahnuća za 10 Yu progressive rock kompozicija". http://www.glas.ba. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 02.03.2019.
 6. ^ "Arhivirana kopija". http://tv1.ba. Arhivirano s originala, 6. 3. 2019. Pristupljeno 4. 3. 2019. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) 26.02.2019.
 7. ^ "DUBROVČANI RASPLESALI SARAJEVO: "Gruhak" i Sarajevo vole se javno Na pozornici se Gruhacima pridružio I legendarni Želimir Altarac Čičak". http://www.dubrovniknet.hr. 16. 12. 2016. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 8. ^ "U Zenici promovisana knjiga o Indexima Želimir Altarac Čičak prisustvovao je večerašnjoj promociji knjige u Zenici..." https://trecisvijet.wordpress.com. 26. 10. 2016. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 9. ^ "Zelimir Altarac Cicak - spica emisije "Sarada akustika" (1982. - 1985.)". https://www.youtube.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 10. ^ "Želim da Dom mladih postane sarajevski „Rock and Roll Hall of Fame"". http://www.infobiro.ba. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 11. ^ "Tifa band -"Svejedno je" Live ("IV Yu heavy metal fest" Sarajevo - Dom mladih 18. i 19.11.1989. )". https://www.youtube.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 12. ^ "Želimir Altarac Čičak, promotor i kreator sarajevske muzičke scene: Nema odmora dok traje rock and roll obnova". www.oslobodjenje.ba. 15. 12. 2014. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |1= (pomoć)
 13. ^ "„Rođen sam kao pacifista"Želimir Altarac Čičak je jedna od najpoznatijih ličnosti muzičke scene u bivšoj Jugoslaviji. On je jedan od onih koji najbolje mogu ispričati s kolikom energijom su se muzičari, čak i nakon izbijanja rata, zalagali za mir". https://www.zetraproject.com/bhs/. Arhivirano s originala, 7. 3. 2017. Pristupljeno 6. 3. 2017. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 14. ^ "Indexi - "Svijet u kome zivim" Live (retro Yu rock maraton-Zelimir Altarac Cicak 14.10.1989.-Zetra)". https://www.youtube.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 15. ^ "Joan Baez i Zelimir Altarac Cicak ( koncert 14.04.1993.- "Sarajevo ljubavi moja" i "Imagine" Live". https://www.youtube.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 16. ^ "Zelimir Altarac Cicak – trailer za dvije decenije od emitovanja TV emisije „Iznad oblaka" (1996/97)". https://www.youtube.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 17. ^ "Zelimir Altarac Cicak -deset godina emisije "Izvan vremena" (2006-2016 uz pozdrave nekih saputnika)". https://www.youtube.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 18. ^ "Paul McGuinness manager grupe "U2" i Zelimir Altarac Cicak intervju - Sarajevo 28.marta 1997". https://www.youtube.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 19. ^ "U2 - 23. 09. 1997. - Stadion Koševo, Sarajevo". http://bhkoncerti.blogspot.ba. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 20. ^ "DEEP PURPLE - "Zetra" - Sarajevo "Eto, ko ceka i doceka..." Kazao je promotor spektakla Zelimir Altarac Cicak". http://www.cicak.org. Arhivirano s originala, 6. 3. 2017. Pristupljeno 6. 3. 2017. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 21. ^ "16 jula pred sarajevskom publikom nastupit će američka muzičarka Joan Baez... o čemu nam govori promotor njenog koncerta Želimir Altarac Čičak..." https://www.klix.ba. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 22. ^ "Organizovano iz BiH na koncerte 'Depeche Mode' i 'Green Day'... Zaista se radi o dva velika muzička događaja..." rekao nam je Želimir Altarac Čičak, promotor ovih putovanja". http://www.mojportal.ba. Arhivirano s originala, 6. 3. 2017. Pristupljeno 6. 3. 2017. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)
 23. ^ "Antikvarnica snova" naziv je knjige Želimira Altarca Čička koji za nju kaže da je svojevrsna autobiografska monografija. Knjiga je predstavljena 25. novembra na sajmu „Knjige u nišama" u Bosanskom kulturnom centru". https://www.facebook.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 27.11.2017.
 24. ^ "Pretpromocija autobiografije/monografije Želimira Altarca Čička u BKC-u". https://www.klix.ba. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)24.11.2017.
 25. ^ "promocija knjige „ANTIKVARNICA SNOVA", legende sarajevske rock scene, subota, 03.11.2018. u Cadillac Clubu, Medveščak 2, Zagreb". http://mojzagreb.info. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 31.10.2018.
 26. ^ "Antikvarnica snova na proputovanju". https://www.oslobodjenje.ba. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 19.10.2018.
 27. ^ "Arhivirana kopija". http://novasloboda.ba. Arhivirano s originala, 6. 3. 2019. Pristupljeno 4. 3. 2019. Vanjski link u parametru |website= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link) 23.10.2018.
 28. ^ "Neka sretnija vremena Čičkova 'Antikvarnica snova' predstavljena u Mostaru - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/kultura/knjige/cickova-antikvarnica-snova-predstavljena-u-mostaru/251595". https://www.bljesak.info. Vanjski link u parametru |website=, |title= (pomoć) 28.10.2018.
 29. ^ "U kultnom prostoru Doma mladih u Sarajevu 23.12.2017. održana je promocija knjige "Antikvarnica snova" i koncert na kojem su ovu svojevrsnu proslavu Želimira Altarca Čička uveličali kao gosti neki od njegovih prijatelja i saradnika". https://www.facebook.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 27.12.2017.
 30. ^ "Povodom knjige "Antikvarnica snova"...desetominutni insert iz emisije "U programu ste" emitovane na BHT1". https://www.facebook.com. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 10.1.2018.
 31. ^ "Altarac: Vracamo se u kameno doba po pitanju ritmova". https://www.youtube.com/. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 28.03.2018.
 32. ^ "Izvan vremena za sva vremena". https://www.oslobodjenje.ba. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 12.1.2018.
 33. ^ "Želimir Altarac Čičak: Glavna sovražnika nacionalizma sta rockovska bratstvo in enotnost - Želimir Altarac Čičak je legendarno ime jugoslovanske rockovske zgodovine, eden najpomembnejših in najvplivnejših oblikovalcev sarajevskega glasbenega področja, pionir vrtenja glasbe, urednik in voditelj številnih priljubljenih radijskih in televizijskih oddaj". https://www.dnevnik.si. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 16.1.2018.
 34. ^ "Zelimir Altarac Cicak na hrvatskoj TV CMC „NEWS" 07. 11. 2018". https://www.youtube.com/. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 07.11.2018.
 35. ^ "Zelimir Altarac Cicak gost emisije „Dobre vibracije" na TV SA (13. 11. 2018.)". https://www.youtube.com/. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 13.11.2018.
 36. ^ "Zelimir Altarac Cicak -gost tuzlanske RTV7 povodom promocije svoje knjige „Antikvarnica snova"". https://www.youtube.com/. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 15.12.2018.
 37. ^ "Cicak: kako se kalio sarajevski rock'n'roll - TV 1 25. 02. 2019". https://www.youtube.com/. Vanjski link u parametru |website= (pomoć) 25.02.2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]