Željezna brda (Gospodar prstenova)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Željezna brda su imaginarna brda iz Tolkinovih djela. Ona su se nalazila istočno od Mrke Šume i Samotne planina i sjeverno od zemlje Run. Ova brda su ostaci ogromnih Željeznih planina iz ranijih doba. Brda su bogata metalima, a najviše željezom po kome su i dobila ime.

Osnivanje kraljevstva[uredi | uredi izvor]

Patuljci|Patuljak Gror, sin Daina I, je osnovao kraljevstvo u ovim brdima nakon što su Patuljci bili protjerina iz Sivih planina, pod naletom Zmajeva. Dakle, ovo se dogodilo približno 2500. godine Trećeg doba sunca. Patuljci Željeznih brada pripadali su Durinovom rodu. U Bici pet armija, kralj ovih brda, Dain II, je došao sa 500 Patuljaka da pomogne u borbi protiv Orka. Nakon smrti Torina Hrastoštita i zmaja Smauga Zlatnog, Dain je postao kralj Samotne planine i ujedinio je dvije titule.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]