Željeznički trajekt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Željeznički trajekt se približava doku u Detroitu, april 1943.

Želježnički trajekt je trajekt specijaliziran za prijevoz željezničkih vagona, najčešće na kraćim udaljenostima (rijeke, jezera, manji zaljevi, unutrašnja mora). Željeznički trajekt u svom trupu posjeduju tračnice na koje i s kojih se vagoni mogu relativno brzo i lako ukrcavati, odnosno iskrcavati na kopno, odnosno odgovarajuću željezničku mrežu.

Rani trajekt je osnovan još 1833. godine od strane Željeznice Monkland i Kirkintilloch. Kako bi produžila liniju preko kanala Forth i Clyde u Škotskoj, kompanija je počela upravljati vagonskim trajektom za transport voznog parka preko kanala.[1][2] [ strana potrebno ] U aprilu 1836. godine, prvi željeznički trajekt u SAD-u, Susquehanna, ušao je u promet na rijeci Susquehanna između Havre de Gracea i Perryvillea, Maryland.[2]

Prvi moderni trajekt bio je Levijatan, izgrađen 1849. Željeznica Edinburgh, Leith i Newhaven osnovana je 1842. godine i kompanija je željela proširiti glavnu liniju istočne obale dalje na sjever do Dandija i Aberdina. Kako tehnologija mosta još nije bila dovoljno sposobna da pruži adekvatnu podršku za prelaz preko Firth of Fortha, koji je bio udaljen otprilike 8 km, trebalo je pronaći drugačije rješenje, prvenstveno za transport robe, gdje je efikasnost bila ključna.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hennessey, R. A. S. (novembar 2016). "The train ferries". Backtrack. 30 (11): 660.
  2. ^ a b Marshall, John (1989). The Guinness Railway Book. Enfield: Guinness Books. ISBN 0-8511-2359-7. OCLC 24175552.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]