Žirafa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Žirafa
Žirafa
Žirafa
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Mammalia
Red Artiodactyla
Porodica Giraffidae
Rod Giraffa
Vrsta G. camelopardalis
Dvojno ime
Giraffa camelopardalis
Linnaeus, 1758

Žirafa (Giraffa camelopardalis) je afrički sisar iz reda papkara, najviši od svih kopnenih životinja. Mužjaci mogu biti visoki od 4,5 do 5,5 metara i težiti do 1,360 kilograma. Rekordna težina jednog mužjaka je iznosila približno 2,000 kg, a visina 6 m. Generalno, mužjaci su krupniji od ženki, koje su od mužjaka niže 70-100 cm.

Žirafe su srodstvu sa jelenima, antilopama i govedima, ali su grupisane u zasebnu familiju, familiju žirafa (Giraffidae) u koju još spada njihov najbliži rođak, okapi. Žirafe žive na prostoru od Čada do Južne Afrike.

Ukupna populacija žirafa je procenjena na 110,000 do 150,000 jedinki; Kenija sa 45,000, Tanzanija sa 30,000 i Bocvana sa 12,000 žirafa imaju najveće populacije.

Naziv[uredi | uredi izvor]

Ime kamelopardalis je izvedeno iz ranorimskog naziva, gde sjedinjuje riječi kamile i leoparda. Riječ "žirafa" vjerovatno potiče od arapske riječi الزرافة (ziraafa ili zurapha), što znači "skup, sakupljanje" (životinja), ili samo "visok".

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Žirafe su jedine životinje koje se rađaju sa rogovima.
  • Prvu žirafu u Evropu je donio Julije Cezar 46. godine p. n. e.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]