Žirokopter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Letjelica Super Genie, spremna za polijetanje

Žirokopter ili autožir je vrsta zrakoplova iz reda rotokoptera koji se kreće pomoću horizontalnog pomoću rotora. Žirokopter se može smatrati hibridom aviona i helikoptera.

Žirokopter je razvio španac Juan de la Cierva, a njegov je model prvi put poletio 1923. godine.

Inače naziv "autožir" zaštićeni je znak firme Cierva Autogiro Company, koju je de la Cierva osnovao 1926., te se samo žirokopteri te firme mogu nazivati autožiri.

Historija[uredi | uredi izvor]

Juan de la Cierva je bio španski inžinjer i aeronautički entuzijasta. Učestvovao je 1921. na dizajnerskom takmičenju, za razvoj bombardera za špansku vojsku. De la Cierva je dizajnirao letjelicu sa tri motora, ali tokom ranih testnih letova, bombarder se uvijao i pao.

De la Cierva je bio zabrinut zbog problema uvijanja, i zavjetovao se da će razviti letjelicu koja će letjeti sigurno, na niskim brzinama leta. Rezultat je bio prvi uspješan "rotokopter", kojeg je on imenovao Autogiro, 1923.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]