Župna crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Crkva Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

Crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima je katolička crkva u Banjalučkoj biskupiji, koja se nalazi u općini Livno, Bosna i Hercegovina. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Nacionalni spomenik sastoji se od objekta crkve i pokretnog naslijeđa koji čine glavni oltar i dvije slike Gabrijela Jurkića.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Župna crkva Bezgrešnog začeća nalazi se u selu Vidoši, udaljenom 6 km. južno od Livna, na brdu Tušnica, na nadmorskoj visini od 833 metra.

Historija[uredi | uredi izvor]

Polovinom 18. vijeka franjevci su u Vidošima izgradili drvenu kolibu koja je služila za obavljanje vjerskih obreda. Uz kolibu se nalazio župni stan koji je izgorio 29. aprila 1802. godine zajedno sa crkvenom arhivom. Novi župni stan, nazvan stara kapela, izgrađen je iste godine i 1833. godine preuređen u crkvu ozidanu kamenom.

Nova crkva, građena od čvrstog materijala sa dozvolom osmanske uprave, blagoslovljena je 1856. godine. Zvonik u današnjem obliku, izgrađen je 1902. godine.

Opis[uredi | uredi izvor]

Župna crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima pripada tipu jednobrodnih kamenih crkvi sa polukružnom apsidom i kamenim zvonikom. Dimenzije su 29,10 m. x 11,80 m. Visina sljemena dvovodnog krova crkve iznosi 11,50 m. Visina zvonika iznosi oko 24 metra.

Gabrijel Jurkić (Livno, 24. 3. 1886. – 25. 2. 1974.), jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara simbolizma i secesije, a njegova djela sakralne tematike krase crkvene enterijere širom Bosne i Hercegovine. Sakralno slikarstvo Gabrijela Jurkića nosi odlike nazarenskog, odnosno slikarstva prerafelita.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Karaula, Marijan i drugi autori. Župa Vidoši, u povodu 150. obljetnice blagoslova župne crkve. Livno: Župni ured Vidoši, 2007.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima". kons.gov.ba. Pristupljeno 8. 3. 2017.