110. slavna brdska brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
110. slavna brdska brigada
1. brdska brigada Olovo
Aktivan formirana 27. maja 1993.[1]
Država Republika Bosna i Hercegovina
Grana Kopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrsta pješadija
Dio 16. divizije Armije RBiH
Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine
Glavno sjedište Olovo
Komandanti
Fadil Karičić

110. slavna brdska brigada je bila vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Brigada je osnovana 27. maja 1993. godine[1] u Olovu gdje je i bila komanda brigade, pod prvobitnim nazivom 1. brdska brigada Olovo.

Historija[uredi | uredi izvor]

Brigada je po osnivanju dobila naziv 1. brdska brigada Olovo. Prvi komandant bio je Fadil Karičić. 14. decembra 1993. godine brigadi je zbog iskazanih zasluga u odbrani Republike Bosne i Hercegovine dodijeljen počasni naziv Slavna. Usklađivanjem naziva brigada unutar korpusa, 11. januara 1995. godine brigadi je promijenjen naziv u 110. slavnu brdsku brigadu. Taj naziv brigada će zadržati do kraja rata.

Za vrijeme postojanja operativnih grupa, Olovska brigada se nalazila u sastavu Operativne grupe 2 da bi formiranjem divizija bila potčinjenja komandi 16. divizije Armije RBiH koja se nalazila u Varešu.

Značaj brigade[uredi | uredi izvor]

Obzirom da se tokom rata u Bosni i Hercegovini teritorija Olova nalazila na važnom geografskom položaju, kontrolisanje ovog dijela teritorije bio je imperativ za obe strane u ratu. Naime, preko Olova se prostirala jedina komunikacija koja je povezivala teritoriju na sjeverozapadu države pod kontrolom Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i ostatka teritorije koju je kontrolisala Armija RBiH. S druge strane, ovladavanje ovom teritorijom Vojska RS-a je pokušala probiti tzv. rezervi koridor koji bi se prostirao od Romanije preko Olova i dolinom Krivaje preko Zavidovića spajao sa Dobojem. Ostvarivanjem te zamisli, Drugi korpus Armije RBiH bi se stavio u totalnu blokadu. Upravo iz tih razloga, zona odgovornosti 110. slavne brigade većim dijelom rata je bila zona aktivnih ratnih dejstava i predmetom nekoliko operacija, najznačajnijom onom iz januara 1994. godine, kao dijelom strateške ofanzive Vojske RS nazvane Drina '93.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Obilježen 27.maj dan formiranja 1.slavne olovske brdske brigade". radio.olovo.ba. Pristupljeno 10. 4. 2018.