327. viteška brdska brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
201. brdska brigada
327. viteška brdska brigada
Aktivnaformirana 6. novembra 1992.
DržavaRepublika Bosna i Hercegovina
GranaKopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrstapješadija
DioDrugog korpusa Armije RBiH i Trećeg korpusa Armije RBiH
Glavno sjedišteMaglaj
Komandanti
Sulejman Herceg
Esad Hidić
Husein Duraković

327. viteška brdska brigada je bila vojna jedinica koja je u toku rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu Drugog odnosno Trećeg korpusa Armije RBiH. Komanda brigade je bila u Maglaju.

Historija[uredi | uredi izvor]

Objedinjavanjem svih jedinica Teritorijalne odbrane na području Maglaja 6. novembra 1992. godine formirana je 1. maglajska brigada.[1] U to doba područje općine Maglaj se nalazilo u zoni odgovornosti Drugog korpusa Armije RBiH te je brigada u procesu unifikacije naziva promijenila ime u 201. brdsku brigadu. Brigada je zajedno sa vojnim jedinicama tešanjskog i slobodnih dobojskih teritorija činila OG-7 Jug. Zona odgovornosti brigade je obuhvatala slobodnu maglajsku teritoriju koja je tokom čitavog rata bila aktivno ratište. Situacija na ovom dijelu ratišta se usložnjava 24. juna 1993. godine nakon sukoba sa žepačka brigadom HVOs. Ovim potezom čitavo tešanjsko-maglajsko područje se stavlja u potpuno okruženje. Brigadi je 14. decembra 1993. godine dodijeljen počasni naziv viteška.[1] Nakon okončanja neprijateljstva sa HVO-om i deblokade Maglaja, 201. viteška brdska brigada zajedno sa ostalim jedinicama OG-7 Jug ulazi u sastav Trećeg korpusu Armije RBiH čime se brigadi ponovo mijenja naziv, ovaj put u 327. vitešku brdsku brigadu. S ovim nazivom maglajska brigada će dočekati kraj rata.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Pod bajrakom 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tuzla: Savez boraca Patriotske lige TK Tuzla. 2010.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 4. 3. 2016. Pristupljeno 20. 4. 2015.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)