2048 (videoigra)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
2048
2048
Razvijač(i) Gabriele Cirulli
Izdavač(i) Gabriele Cirulli
Platforma Brovser, iOS, Android, Nintendo 3DS
Datum(i) objave 9. mart 2014.[1]
Žanr Slagalica

2048 je single-player, videoigra italijanskog veb programera Gabriele Cirullia. Igra je objavljena 9. marta 2014. godine.

Cilj igre je da se pomjeranjem numerisanih pločica sa brojevima na mreži, te spajanjem pločica sa istim brojevima, čime se udvostručuje njena vrijednost, dođe do pločice sa brojem 2048.

Videoigra 2048 je vrlo slična aplikaciji Threes objavljenom mjesec dana ranije. Sam Cirulli je opisao 2048 kao klon aplikacije 1024 Veewo Studios, a upravo 1024 Veewo Studios je u opisu napisao da je klon igre Threes.

Dizajniranje[uredi | uredi izvor]

19-godišnji Cirulli je igru napravio u jednom vikendu i bio je iznenađen kada je njegova igra primila više od 4 miliona posjetilaca u samo nekoliko dana. Objavio je besplatnu verziju igre za iOS i Android u maju 2014.

2048 postaje viralni hit. Wall Street Journal je igru opisao kao "skoro kao Candy Crush za matematičke genije", i Business Insider je igru nazvao "drvo na steroidima".

Gameplay[uredi | uredi izvor]

Gameplay

2048 se igra na sivoj 4 × 4 mreži, sa numerisanim pločicama koje se glatko klizaju kada ih igrač pomjeri pomoću četiri strelice. Na svakom koraku, nova pločica se slučajno pojavljuje na praznom mjestu na ploči sa vrijednošću od 2 ili 4. Ako se dvije pločice istog broja sudare dok se kreću, spojit će se u pločicu sa ukupnom vrijednošću dvije pločice koje su se sukobile. Pločica sa rezultatom se ne može spojiti sa drugom pločicom u istom potezu.

Tabela u gornjem desnom dijelu vodi računa o ocjeni korisnika. Ocjena korisnika počinje na nuli i povećava se kad se dvije pločice kombinuju po vrijednosti nove pločice. Kao i kod mnogih arkadnih igara, najbolji rezultat korisnika prikazuje se uz trenutni rezultat.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Dickey, Megan Rose (23. 3. 2014). "Puzzle Game 2048 Will Make You Forget Flappy Bird Ever Existed". Business Insider. Pristupljeno 17. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]