206. viteška brdska brigada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
206. viteška brdska brigada
Aktivan formirana 28. februar 1993.[1]
Država Republika Bosna i Hercegovina
Grana Kopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrsta pješadija
Dio Drugog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedište Sapna
Komandanti
Šemsudin Muminović[2]
Edhem Omerović[2]
Mumin Garibović

206. viteška brdska brigada je vojna jedinica koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovala u sastavu 2. korpusa Armije RBiH Armije RBiH. Komanda brigade bila je u Sapni a zona odgovornosti je pokrivala slobodnu zvorničku teritoriju.

Historija[uredi | uredi izvor]

Početkom rata u Bosni i Hercegovini, na slobodnim zvorničkim teritorijama formiran je opštinski štab TO. Na području naseljenih mjesta Sapna i Kamenica djelovali su rejonski štabovi TO a usljed teritorijalnog diskontinuiteta slobodnih zvorničkih teritorija javljale su se poteškoće u funkcionisanju odbrane. Sa ciljem otklanjanja ovih poteškoća i uvezivanja tj. lakšeg funkcionisanja sistema rukovođenja i komandovanja, naredbom komandanta 2, korpusa, od već formiranih jedinica TO opštine Zvornik 28. februara 1993. godine formirana je 206. brdska brigada. Kroz borbena dejstva izvođena još od maja 1992. godine i iskazanu efikasnost, brigadi je prvo dodijeljen počasni naziv slavna a onda i naziv viteška. Sa ciljem formiranja elitne manevarske jedinice, koja bi izvršavala borbene zadatke širom Bosne i Hercegovine, od najelitnijih jedinica ove brigade 28. augusta 1994. godine formirana je 242. muslimanska zvornička lahka brigada.[3]

Priznanja[uredi | uredi izvor]

Za postignute rezultate u odbrani domovine, ovoj brigadi je na osnovu odluke Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 14 decembra 1993. godine dodijeljeno najviše kolektivno priznanje viteška.[3] 24 pripadnika brigade su odlikovani najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, dvojica Srebrnim štitom a jedan pripadnik Srebrnim grbom sa mačevima.[3] 17. februara 1996. godine glavni štab ARBiH dodijelio je počasnu ratnu zastavu ovoj brigadi.

Reference[uredi | uredi izvor]