210/281. viteška oslobodilačka brigada "Nesib Malkić"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
210/281. viteška oslobodilačka brigada Nesib Malkić
210Zivinicka.jpg
Država Republika Bosna i Hercegovina
Grana Kopnena vojska Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vrsta pješadija
Dio Drugog korpusa Armije RBiH
Glavno sjedište Živinice
Komandanti
Nesib Malkić
Asim Kamberović
Esad Kitić

210/281. viteška oslobodilačka brigada "Nesib Malkić" je bila živinička brigada 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Osnovana je u februaru 1993. godine i u njen sastav su ušli već iskusne jedinice: Sprečanski, Dubravski i Živinički bataljon. Najveći broj vojnika je bio sa područja Živinica, ali u Sprečanskom bataljonu bilo je i boraca sa područja Kalesije. Za svoje zasluge u odbrani države brigada je proglašena "viteškom", a njen prvi komadant Nesib Malkić odlikovan je Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Nakon njegove pogiblje, brigada je nazvana po njemu.

Ratni put[uredi | uredi izvor]

210. viteška brigada je uglavnom ratovala izvan područja Živinica, a učestovali su i u borbama izvan zone odgovornosti 2. korpusa. Borci koji su ušli u njen sastav su već od prije boravili na brčanskom i gradačačkom ratištu.

Pogibija komadanta i zauzimanje Vareša[uredi | uredi izvor]

Vareš je bio pod kontrolom HVO-a. Nakon zločina nad Bošnjacima Vareša, za koje je Ivica Rajić osuđen na 12 godina zatvora[1], jedinice 2. i 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine su poslate da preuzmu kontrolu nad gradom. Zadatak boraca 210. brigade bio je da zauzmu položaj u rejonu Crne Rijeke, kako bi spriječili da sa pravca Nišićke visoravni snage VRS dođu do Vareša kako bi pomogli snagama HVO-a. Prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke, granata ispaljena sa položaja VRS ubila je Nesiba Malkića, 25. oktobra 1993. godine. Iako šokirani gubitkom komadanta, pripadnici 210. brigade su uspješno ispunili zadatke, a Vareš je oslobođen. Komandu je preuzeo Asim Kamberović, a njega će krajem rata zamjeniti Esad Kitić.

Pokušaj deblokade Sarajeva[uredi | uredi izvor]

U junu 1995. godine započeta je velika operacija pokušaja deblokade Sarajeva, a u njoj su učestovali i borci 210. brigade. Deblokada na kraju nije uspjela.

Odlazak u Krajinu[uredi | uredi izvor]

Borci 210. brigade su posljednje dane rata proveli u Krajini, ratujući zajedno sa jedinicama Petog korpusa. U trenutku kada su primili vijest da je potpisan Okvirni mirovni sporazum nalazili su se osam kilometara udaljeni od Prijedora.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Jusuf Malkić, "Bosnom slava pronijeta-Živinički otpor agresiji", Bosanski kulturni centar u Živinicama, Živinice, 2002.
  1. ^ http://www.icty.org/x/cases/rajic/cis/bcs/cis_rajic_BCS.pdf