23. Sarajevo Film Festival

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sarajevo Film Festival
Oliver Stone by Gage Skidmore.jpg
Datumod 11. do 18. augusta 2017
MjestoSarajevo, Bosna i Hercegovina
Izdvojeno
Najbolji filmStrašna majka
Najbolji glumacShervan Pavlu
Najbolja glumicaOrnela Kapetani
22. Sarajevo Film Festival 24. Sarajevo Film Festival

23. Sarajevo Film Festival međunarodni je filmski festival koji je održan od 11. do 18. augusta 2017. u Sarajevu. Prikazano je ukupno 235 filmskih ostvarenja iz 54 zemlje, od kojih je 43 imalo svjetske premijere.[1]Za nagrade Srce Sarajeva natjecalo se 46 filmova u tri glavne kategorije, igrani, kratki i dokumentarni film.[2]Počasno Srce Sarajeva uručeno je američkom režiseru Oliveru Stoneu i britanskom glumcu Johnu Cleeseu zbog njihovog doprinosa filmskoj umjetnosti.[3]Film Druga strana nade, finskog režisera Akija Kaurismakija otvorio je filmski festival.[4]

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je gruzijskom filmu Strašna majka, gruzijske režiserke Ane Urushadze. Srce Sarajeva za najbolju glumicu dodijeljeno je Orneli Kapetani za njenu ulogu u filmu Buđenje dana, a za najboljeg glumca proglašen je Serban Pavlu za ulogu u filmu Meda ili ne tako sjajna strana stvari. Srce Sarajeva za najbolji kratki film dodijeljeno je hrvatsko-slovenskom filmu U plavetnilo u režiji Antoneta Alamat Kusijanović. Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film pripalo je filmu Grad sunca u režiji Rati Oneli. Srce sarajeva za najbolju režiju pripalo je rumunskom režiseru Emanuelu Parvuu za film Meda ili ne tako sjajna strana stvari.[5]

Članovi žirija[uredi | uredi izvor]

Igrani film[uredi | uredi izvor]

  • Michel Franco - meksički reditelj (predsjednik žirija)
  • Goran Bogdan - bosanskohercegovački glumac
  • Melisa Soezen - turska glumica
  • Mark Adams - umjetnički direktor Edinburškog filmskog festivala
  • Fatma Al Remaihi, izvršni direktor Doha filmskog instituta

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Otvorena 23. smotra sedme umjetnosti u Sarajevu". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 11. 8. 2017.
  2. ^ "'Strašna majka' najbolji film Sarajevo Film Festivala". slobodnaevropa.org. Pristupljeno 17. 8. 2017.
  3. ^ "Večeras počinje 23. SFF: Oliver Stone, John Cleese, 235 filmova i 43 svjetske premijere". klix.ba. Pristupljeno 11. 8. 2017.
  4. ^ "Aki Kaurismäki's 'The Other Side of Hope' Set to Open Sarajevo Film Festival". variety.com. Pristupljeno 11. 8. 2017.
  5. ^ "Najbolji film 23. SFF-a je "Strašna majka" gruzijske rediteljice Ane Urushadze". klix.ba. Pristupljeno 11. 8. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]