3 (broj)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tri je treći broj skupa prirodnih brojeva Nalazi se iza broja dva, a ispred broja tri. Označava se sa cifrom 3. Broj 3 je prvi neparan prost broj. Brojevi djeljivi sa 3 u decimalnom brojnom sistemu imaju zbir cifara deljiv sa 3. Ovo pravilo važi za prirodne brojeve. Ovo pravilo djeljivosti sa 3 dozvoljava obrtanje i permutaciju cifri u broju a broj i dalje ostaje djeljiv sa 3.

Ako je u broju 1389 zbir cifri 1+3+8+9=21, a 21 je djeljivo sa 3 znači i 1389 je deljivo sa 3 a također i 9831, 1893 i 3981.

Broj 3 je jedini cio broj između broja e i broja

Broj 3 je jedini broj koji se nalazi između prostog i složenog broja. Svai pozitivan brpj jr jednak zbiru najviše tri trouglasta broja.

Bijela svjetlost je sastoji se od tri osnovne boje: crvene, plave i zelene.

Akoje n-ti Fibonačijev broj prost onda n mora biti prost. broj 3 je izuzetak jer

Broj 3 je jedini prirodan broj koji je jednak zbiru svih prirodnih brojeva manjih od njega. Broj 3 je jedini trouglasti broj koji je prost. Broj 3 je Mersenov broj. U geometriji tri nekolinearne tačke jednoznačno određuju ravan u kojoj leže.

Geometrija u prostoru ima tri dimenzije.

Hemija[uredi | uredi izvor]

Atomski broj hemijskog elementa litija je 3.

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Broj tri Pitagora je nazvao brojem dovršenosti koja je izražena početkom, sredinom i završetkom. U kršćanskoj simbolici tri je postao božanski broj koji govori o trojstvu božanskih osoba, ali i o Kristovom uskrsnuću jer je tri dana proveo u grobu prije nego je uskrsnuo.