3 (broj)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
3

Tri[1] je treći broj[2] skupa prirodnih brojeva. Nalazi se iza broja dva, a ispred broja četiri. Označava se sa cifrom 3. Broj 3 je prvi neparan prost broj. Brojevi djeljivi sa 3 u decimalnom brojnom sistemu imaju zbir cifri djeljiv sa 3. Ovo pravilo važi za prirodne brojeve. Ovo pravilo djeljivosti sa 3 dozvoljava obrtanje i permutaciju cifri u broju a broj i dalje ostaje djeljiv sa 3.

Ako je u broju 1389 zbir cifri 1+3+8+9=21, a 21 je djeljivo sa 3 znači i 1389 je djeljivo sa 3 a također i 9831, 1893 i 3981.

Broj 3 je jedini cijeli broj između broja e i broja

Broj 3 je jedini broj koji se nalazi između prostog i složenog broja. Svaki pozitivan broj je jednak zbiru najviše tri trouglasta broja.

Bijela svjetlost je sastoji se od tri osnovne boje: crvene, plave i zelene.

Ako je n-ti Fibonačijev broj prost onda n mora biti prost. Broj 3 je izuzetak jer

Broj 3 je jedini prirodan broj koji je jednak zbiru svih prirodnih brojeva manjih od njega. Broj 3 je jedini trouglasti broj koji je prost. Broj 3 je Mersenov broj. U geometriji tri nekolinearne tačke jednoznačno određuju ravan u kojoj leže.

Geometrija u prostoru ima tri dimenzije.

Hemija[uredi | uredi izvor]

Atomski broj hemijskog elementa litija je 3.

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Broj tri Pitagora je nazvao brojem dovršenosti koja je izražena početkom, sredinom i završetkom. U kršćanskoj simbolici tri je postao božanski broj koji govori o trojstvu božanskih osoba, ali i o Kristovom uskrsnuću jer je tri dana proveo u grobu prije nego je uskrsnuo.


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "3 - Wolfram|Alpha". www.wolframalpha.com (jezik: engleski). Pristupljeno 12. 8. 2023.
  2. ^ "Numbers, Numerals and Digits". www.mathsisfun.com. Pristupljeno 12. 8. 2023.