65803 Didim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

65803 Didim, privremena oznaka 1996 GT, jeste subkilometarski asteroid i sinhroni binarni sistem, klasifikovan kao potencijalno opasan asteroid i objekat blizu Zemlje iz grupe Apollo i Amor. Asteroid je otkriven 1996. godine istraživanjem Spacewatch- a na Kitt Peaku, a njegov mali mjesec od 160 metara otkriven je 2003. godine, nazvan Dimorphos. Zbog svoje binarne prirode tada je dobio ime "Didymos", što je grčka riječ za blizanca.

Didim je cilj misije DART da testira održivost izbjegavanja udara asteroida pri sudaru sa svemirskom letjelicom.

Didymos je otkriven 11. aprila 1996. godine istraživanjem Spacewatch- a opservatorije Steward sa Univerziteta u Arizoni, korištenjem 0,9-metarskog teleskopa na Nacionalnoj opservatoriji Kitt Peak u Arizoni, Sjedinjene Američke Države. Binarnu prirodu asteroida otkrili su drugi; sumnje u binarnost prvi put su se javile u Goldstoneovom kašnjenju Doppler odjeka, a to je potvrđeno analizom optičke svjetlosne krivulje, zajedno s radarskim snimanjem sa Arecibo 23. novembra 2003.

Model oblika Didymosa i njegovog satelita Dimorphosa, zasnovan na fotometrijskoj krivulji svjetlosti i radarskim podacima
Umjetnikov utisak o letelici DART

Reference[uredi | uredi izvor]