7.5 cm Pak 40

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
7.5 cm Panzerabwehrkanone 40
Pak40 cfb borden 2006 2.jpg
Upotreba
U službi 1942 - ?
Korisnici Treći rajh
Ratovi Drugi svjetski rat
Proizvodnja
Proizvođač Rheinmetall-Borsig
Broj proizvedenih primjeraka 23.500
Opis oružja
Težina 1.425 kg
Dužina 6.2 m
Dužina cijevi 46 kalibara
Kalibar 75 mm
Domet 1.8 km
Maks. domet 7.67 km
Brzina paljbe 14 granata/min
Vertikalno polje djelovanja -5° do 22°
Horizontalno polje djelovanja 65°

7.5 cm Pak 40 je njemački protivoklopni top 75 mm iz Drugog svjetskog rata.

Tokom 1939. godine, Njemačka je već prikupljala podatke o ruskim tenkovima koji su još u fazi razvoja, ali će ući u proizvodnju. Tada 5 cm Pak 38 još nije ni stigao do vojnika prve linije, ali se već razmišljalo o topu koji će biti u mogućnosti da probija oklope ruskih tenkova sa prihvatljivih distanci.

Sam top je skoro isti onaj kao kod Panzer IV F2 (počev od njega). Razlike su u načinu opaljivanja (kod protivtenkovskih oruđa je mehanički - povlačenjem konopca, a kod tenka je električno). Također, komora za punjenje je dosta veća kod protivtenkovskog oruđa. To je omogućilo veća punjenja i veće početne brzine - 770 m/s kod oruđa naspram 750 m/s kod tenka (ovo najviše zato što su kod njih smanjili punjenje jer u početnoj, većoj, verziji poslije opaljenja čahura nije izlazila napolje.

Pak 40 je dobio titulu najboljeg njemačkog oruđa, ako se gledaju svi aspekti. Čak su i saveznički vojnici, oprobavši se na zarobljenim primjercima, mogli samo da se slože sa njima. Koristile su se razne vrste granata, pa i HE (eksplozivne), koje su imale dovoljno moći da se ovo oruđe moglo koristiti i kao poljska artiljerija. Također, u upotrebi su bile i kumulativne granate, koje su standardno "bušile" 100 mm oklopa.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]